Unics i Domercant idu u četvrtfinale

Iako poraženi na kraju Top 16

Unics i Domercant idu u četvrtfinale

Iako je Unics u zadnjem 6. kolu Top 16 faze Eurolige poražen od Panathinaikosa (63:68) plasirali su se u četvrtfinale, jer je Emporio Armani pobjedio Fenerbahce (85:72).  

Tako su igrači italijanskog kluba, iako im pobjeda nije značila baš ništa, fer, korektno i pošteno do samoga kraja odigrali zadnju utakmicu za njih u Euroligi ove sezone.

 

Unics je pomalo pravio račun bez krčmara, nakon početne tri utakmice Top 16 faze i tri vezane pobjede od gotovog je mogao napraviti veresiju, jer su uz tri zadnja poraza samo uz veliku pomoć sa Apenina dohvatili četvrtfinale. 

 

Pa ipak, budimo pošteni do kraja, ovo je sasvim zaslužen uspjeh Unicsa i našeg reprezentativca Domercanta, koji je i večeras odigrao veoma dobar meč.

 

Unics - Panathinaikos 63:68

 

Dosta izjednačena igra (21:22) obilježila je sami početak utakmice između Unicsa i Panathinaikosa, koji su željeli pobjedu da bi osigurali prvo mjesto u grupi (ne bi u tom slučaju igrali sa Barcom u četvrtfinalu), ali je Unicsu bila važnija, jer bi u slučaju poraza i pobjede Fenera u Italiji ispao iz takmičenja. 

 

U nastavku gostujući tim igra mnogo bolje, ali prije samog odlaska na odmor  tim iz Kazana se vraća u igru (drugi period, 17:18) pa je samo dva poena prednosti za igrače Željka Obradovića nakon prvih 20 minuta (38:40).

 

Treću četvrtinu (10:12) opet bolje otvara Panthinaikos, ali se košarkaši Unicsa uporno vraćaju u igru. U tom trenutku Emporio Armani ima deset poena prednosti nad Fenerom, ali kod Domercanta i ostalih očito je velika želja da sami odlučuju o svojoj sudbini. 

 

Pa ipak, protiv Panate nije se moglo. U zadnjoj četvrtini, Unics, iako je dvije minute prije kraja imao zaostatak od samo dva poena gubi susret, ali dobija prolaz.  

 

Henry Domercant je bio najbolji igrač utakmice sa 19 poena, 2 skoka i 4 asistencije ( za tri je šutirao 4/7).


Emporio Armani - Fenerbahce 85:72

 

I meč između Armanija, koji niti uz pobjedu nije mogao ostvariti plasman u četvrtfinale Eurolige i Fenerbahcea, kojem je "igrala" samo pobjeda započeo je u dosta izjednačenom ritmu (prva četvrtina, 20:21). 

 

U drugoj, "manekeni" igraju mnogo bolje (26:19) pa je 6 poena prednosti za domaćina (46:41) nakon prvog poluvremena.

 

Ta prednost se nakon trećeg perioda povećava za 5 poena i prije zadnje četvrtine je 66:55 za sastav iz Italije. igrači Fenera nisu mogli do još jednog preokreta kao u prošlom kolu kada su minus 14 protiv Unicsa pretvorili u pobjedu.

 

U timu Armanija sa 27 poena istakao se Hairston, Gentile je dodao 12, a Bremer 10 poena.

 

Kod Fenera, Gist je postigao 12 poena uz 9 skokova, Ukić je imao isto poena koliko i Gist.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

 

Tako je u grupi G sve jasno Panathinaikos sa prve i Unics sa druge pozicije idu dalje. Otpali su Fenerbahce i Emporio Armani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.