Unics i Henry pred istorijskim uspjehom

Euroliga, 4. kolo Top 16

Unics i Henry pred istorijskim uspjehom

Danas i sutra na rasporedu su utakmice 4. kola košarkaške Eurolige. Večerašnji program u svojoj ponudi sadržavat će četiri utakmice, baš koliko će ih biti i u toku sutrašnjeg dana.

Pošto smo na startu drugog dijela Top 16 faze jasno je da će se raditi o uzvratnim duelima iz trećeg kola, ali sa zamijenjenim domaćinstvima.

Prvoplasirani timovi u sve četiri grupe imaju odličan omjer od 3-0 i moguće pobjede bi CSKA, Sienu, Unics i Barcelonu već dobro pogurale u četvrtfinalne serije koje su na programu 20. marta i koje nude minimalno tri utakmice sa istim protivnikom.

Grupa G: Empori Armani - Unics (srijeda, 20:45)

Jedna od tih ekipa sa savršenim skorom je i Unics u kojem nastupa i bh. reprezentativac Henry Domercant. Upravo zbog toga gostovanje Unicsa kod Empori Armanija u Italiji izaziva svu našu pažnju. Unics bi sa pobjedom iz ovog meča uz trijumf Panathinaikosa protiv Fenera već bio u četvrtfinalu Eurolige. To bi bio istorijski uspjeh za ekipu koja igra svoju prvu sezonu u ovom takmičenju. Sa druge strane Emporijevih 0-3 obavezuje na pobjedu, jer će u svakom drugom slučaju četvrtfinale ostati neostvareni san.

Manekenima neće biti lako. U prošlom kolu Domercant i suigrači, tim iz Italije su ostavili na samo 44 pena. Ukoliko igrači Unicsa već na samom početku utakmice izvrše jak pritisak na domaći sastav moglo bi to uticati na motivaciju Armanista što bi zasigurno olakšalo put do pobjede ruskog sastava.

Evgeny Pashutin, trener Unicsa smatra da će utakmica u gostima protiv Armanija biti teža od one u Rusiji, ali kako sam kaže.

"Odlučni smo da odigramo dobro u odbrani i da održimo dobar balans između napada i odbrambenih napora. Mi smo u Euroligi u Top 16 i svjesni smo da je svaka utakmica svojevrsno finale."

Sa svojim trenerom se slaže i Boštjan Nachbar te dodaje.

"Milan nema šta izgubiti i oni će biti opušteniji nego mi. Ako mi pobjedimo idemo u play-off i zbog toga je ova utakmica veoma važna za nas. Moramo nastaviti sa igrama kakve pružamo u proteklim sedmicama. Moramo se nastaviti ponašati kao tim. Naša igra se neće mijenjati u Milanu."

Sergio Scariolo, trener tima iz Milana se nada prvoj pobjedi u Top 16 fazi, napominjući da ekipa i nema toliko iskustva za igranje na jednom nivou kakvog traži ovaj dio takmičenja u Euroligi. 

Domercant je sa Unicsom već jednom slavio u Italiji protiv Siene ove sezone. Ekipa iz Rusije je druga po skokovima u Euroligi sa 34.7 skokova po utakmici i pred ovaj meč nema povrijeđenih u svlačionici. Kada je u pitanju Armani, Malika Hairstona bi trebao zamjeniti J. R. Bremer, nekadašnji igrač Bosne.

Naš reprezentativac je u zadnjih 13 utakmica Eurolige pogodio barem jednu trojku. On je ujedno na drugom mjestu po uspješnosti šuta za tri poena sa 52.9 %.

Pogledajte samo dio januarske fantazije Henrya Domercanta koja ga je i promovisala u igrača mjeseca. Jasno je kome će igrači Armanija posvetiti najviše pažnje.



Grupa F: Montepaschi Siena - Unicaja (srijeda, 20:30)

Još jedan meč plijeni našu pažnju i to Unicajin sa Nedžadom Sinanovićem.

Unicaja je u nezavidnoj situaciji jer omjer 0-3 nudi samo jedan izbor pred meč sa Sienom, a to je pobjeda.

O tome je upravo i govorio Joel Freeland centar u timu iz Španije.

"Moramo podići vlastite nivoe i odigrati dobru utakmicu protiv Siene. Bit će teško, znamo kako igraju. Impresivan su tim, ali mi moramo pronaći naše rezerve. Moramo misliti na to kako nam je ovo zadnja šansa i biti koncentrisani. Idemo igrati utakmicu po utakmicu."

Svi igrači u Unicaji su spremni za igru. U Sieni koja je na omjeru 3-0, još uvijek neće igrati Rimantas Kaukenas.

Uostalim utakmicama 4. kola Top 16 sastaju se:
Srijeda:
Anadolu Efes - Olympiakos (19:30)Geskrap BB - Real Madrid (20:30)
Četvrtak:
Zalgiris Kaunas - Barcelona Regal (18:45)
GS Medical Park - CSKA (19:00)
Maccabi Elektra - Bennet Cantu (20:05)
Panathinaikos - Fenerbahce (20:45)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.