Veći od košarke

Srce, ruke i lopta

Veći od košarke

Edmir Škorić

Luka Dončić piše historiju na NBA parketima, ali da biste postali veliki, nije bitno samo biti talentovan, truditi se i igrati vrhunsku košarku.

Mnogi su velikani postali velikani jer su imali ono što neki drugi nemaju - srce. Uz sve što Luka posjeduje, a posjeduje zaista puno toga kada govorimo o njemu kao sportisti i košarkašu, ovaj 20-godišnji Slovenac ima ogromno srce i toplu i iskrenu ljubav za cijeli svijet.

Dokazao je to puno puta, a nakon njegove nevjerovatne partije protiv Cavsa, stigla je nova, predivna i ljudska priča. U januaru prošle godine je Joeyu Trombi, mladom Amerikancu slovenskog porijekla, dijagnosticiran rak. Sve što mu je ostalo je da se bori, ali borbu mu je olakšao malo stariji dječak iz Ljubljane, kojem se iz noći u noć divi cijeli svijet.

Luka je prošle godine saznao da u Clevelandu, gdje ima najviše slovenskog stanovništva u Sjedinjenim Državama, ima gomilu fanova, ali jedan mu je ipak poseban - Joey Tromba.

Kada su Mavericksi prošle sezone gostovali u Clevelandu, 2. februara ove godine, Dončić je imao 35 poena, 11 skokova i šest asistencija - i imao je poseban trenutak s mladim navijačem.

Dončić je dogovorio da Joey i njegova porodica dobiju ulaznice za utakmicu, a nakon toga su se sreli i satima družili. U nedjelju navečer, 22-godišnji Tromba i njegova porodica vratili su se u Rocket Mortgage Fieldhouse i sastali su se ponovo s Lukom, koji je ponovo uništio Cavse.

Uživali su u novoj sjajnoj partiji mladog Slovenca koji je ubacio 29 poena uz 15 asistencija i 14 skokova, oborivši nekoliko rekorda.

"Baš je lijepo imati vezu s nekim ko je tako dobar igrač u NBA i tako dobra osoba. On to zaslužuje", poručio je Joey, dječak koji je pobijedio rak, a koji je u međuvremenu postao najbolji Lukin prijatelj.

Luku i Joeya spojila je dječakova sestra Sophia, koja je putem Twittera poslala poruku Dončiću, rekavši mu da je njen brat njegov veliki fan i da bi volio da ga upozna, ali da se bori s opakom bolešću.

"Sigurno ćemo se sresti u Clevelandu. Tu sam šta god zatreba. Imam dres za Joeya. Molim se za tebe", odgovorio je tada 20-godišnji Dončić Joeyu.

U početku se porodica brinula da Joey možda neće biti otpušten iz klinike na vrijeme kako bi došao na utakmicu, onu prvu Cavsa i Dallasa, nakon koje je uslijedilo upoznavanje s Dončićem. Joey je u to vrijeme bio podvrgnut intenzivnom kemoterapijskom liječenju, što je prema njegovoj majci Julie bilo teško.

Joey je u avgustu završio osam mjeseci kemoterapije. Sada je u remisiji i predviđeno je da će još tri godine morati na terapije.

Julie Tromba je rekla da Dončić šalje stalno poruke da provjeri kako je Joey. Julie i Dončićeva majka Mirjam razmjenjuju tekstualne poruke. Mirjam je planirala doći na nedjeljnu utakmicu, ali zbog privatnih problema nije mogla, ali je bila u stalnom kontaktu s porodicom Tromba.

Joeyeva mama Julie tvrdi da je Luka posebna inspiracija bolesnom dječaku.

"O Bože, pa on je tako uzbuđen kad čuje za Luku. I fantastično je da imamo slovensku vezu s njim. Na nebu je svaki put kada čuje Lukino ime", govori Julie.

U životu je katkad dovoljno tako malo da čovjek bude sretan. Da ima dobre ljude oko sebe, da mu neko stavi ruku na rame, potapša ga i kaže: "Stari, ne brini, bit će sve dobro".

U ovoj priči je Luka veliki heroj, ali jednako veliki je i Joey, a njegov prijatelj iz Dallasa to najbolje zna. Zato i jeste veliki i samo će da raste kako godine budu prolazile. Ne zaboravite, 20 mu je godina.

Top Komentari

zaboti janos
Jes Skoricu sad ce se zvati Doncilincici.Cuj veci od ko..ma ne rise.
0 1
zaboti janos
Dalabu .Sta mene komentarises.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi