Veliko rivalstvo Crvene Zvezde i Cibone

Povodom susreta desetog kola ABA lige

Veliko rivalstvo Crvene Zvezde i Cibone

Danas je na rasporedu deseto kolo regionalne ABA lige. Jedan od derbija igra se u Draženovom domu, a na megdan Ciboni, dolazi Crvena Zvezda. Bio je to povod da napišemo, kako se rodilo veliko rivalstvo između dva kluba. 

Dva kluba imaju bogatu historiju međusobnih duela, a oni najvažniji igrani su sredinom osamdesetih godina, prošlog stoljeća. Prvi veliki dueli odigrani su u sezoni 1983/1984. U doigravanje za prvaka Jugoslavije dvije ekipe su ušle sa prve, odnosno druge pozicije. Cibona predvodđena Mirkom Novoselom, bila je neprikosnovena tih godina i u doigravanje je ušla sa pozicije broj jedan. Beograđani su na putu do finala izbacili, Partizan i Zadar, a u velikom finalu čekala ih je Cibona. Cibona je u prvoj utakmici pobijedila u Zagrebu, 78:76, a Crvena Zvezda je u drugom susretu, na svom parketu, došla do pobjede, 87:79. Igrala se majstorica u Zagrebu. U posljednjoj minuti utakmice, ekipe su se smijenjivale u vodstvu, prvo je Čutura donio vodstvo Ciboni, ali je Nikolić vratio prednost na stranu Beograđana. U posljednjem napadu na utakmici, lopta je došla u ruke, Nakiću, koji je Ciboni donio prvi veliki naslov. 

 

Sezona 1984/1985., bila je identična, kada je domaće prvenstvo u pitanju. Međutim, te sezone u Cibonu je stigao Dražen Petrović. Odmah po dolasku u klub, Dražen je izjavio, "Cibona je veliki klub, koji u ovom sastavu može do finala Eurolige. Smatram da sada ima ekipu, jaku da osvoji sva tri trofeja, a ja volim trijumfe." Cibona je u finalu Eurolige srušila veliki Real Madrid, 87:78. Otišli su Cibosi do kraja i u Kupu Jugoslavije, a u finalu doigravanja za prvaka Jugoslavije čekala ih je još jednom Crvena Zvezda. U odličnom prvom susretu u Zagrebu Cibona je, teže od očekivanog, iako to rezultat ne pokazuje, slavila 97:88. U Beogradu bolja je bila Crvena Zvezda. Nisu Ciboni pomogla ni 42 poena Dražena Petrovića, Crveno-beli su slavili, 92:89. U majstorici u Zagrebu, Zvezda nije imala šansi, CIbona je odigrala kao i protiv Real Madrida, pravu run&gun utakmicu i došla do trijumfa, 119:106. 

 

Kada su svi očekivali da Cibona ponovi uspjehe i u narednim godinama, to se nije desilo, bar ne, u domaćem prvenstvu. U finalu Eurolige, srušili su Cibosi Žalgiris, predvođen Sabonisom, 94:82. Na putu do finala doigravanja, prvenstva JUgoslavije, Cibona je još jednom bolja od Zvezde, 2-0. Međutim u finalu doigravanja, u Zagrebu, majstoricu su igrali Cibona i Zadar, a gosti su stigli do pobjede, 111:110 i tako došli do svog prvog trofeja. U sezoni 1986/1987. Zvezda se konačno osvetila Ciboni za poraze. U polufinalu savladali su Zagrepčane u tri utakmice, iako je Cibona te sezone imala perfektan omjer, 22-0 u domaćem prvenstvu. Međutim do trofeja nisu mogli, u finalu je bolji bio ljuti protivnik, Partizan. Klub iz Humske slavio je dva puta, 78:73 i 89:88. 

Potražite više informacija na temu ABA liga:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.