Veterani San Antonia favoriti, Dallas u problemima

Možda i najkokurentnija divizija na zapadu

Veterani San Antonia favoriti, Dallas u problemima

SouthWest divizija možda je i najkonkurentnija. Spursi će vjerovatno biti prvi, ali u Memphisu, Dallasu i Houstonu moramo tražiti moguće učesnike doigravanja. Nowizki je povrijeđen, a pred ostatkom ekipe veliki je izazov na snažnom zapadu.

San Antonio Spurs 

 

San Antonio nije mnogo mijenjao, u tim je stigao samo Nando de Colo, dok su Spurse napustili James Anderson i Derrick Byars. Godine čini se njima nisu problem, a da mogu igrati na skoro istom nivou kao i u mlađim danima pokazali u prošlogodišnjoj skraćenoj sezoni. Pet utakmica sedmično bio bi izazov i za mlađe momke od Duncana, Parkera i Ginobilija. Međutim njima, čini se to nije smetalo. Prošlu sezonu završili su na poziciji broj jedan na zapadu, uz omjer 50-16. U doigravanju su ispali nakon četiri vezana poraza od Oklahome, iako su vodili 2-0 u seriji. Gregg Popovich probat će još jednom napraviti čudo, a prema mnogima najbolji trener u ligi, kadar je da to napravi. 

 

Dallas Mavericks

 

Nowitzkog su načele povrede, a bez njega ova ekipa nije ista. Mark Cuban u velikim je problemima, za samo dvije godine, Dallas je došao u situcaiju da se od ekipe koja je osvojila prsten bori za doigravanje. Da bi ovaj tim ostvario zapaženiji rezultat na terenu mora biti Nowitzki. Prve procjene kažu da će Drik odsustvovati sa parketa najmanje mjesec dana. U Texasu više nije Jason Kidd koji još jednom iz Dallasa odlazi na istok. Jason Terry novi je Celtics, a Lamar Odom nije nikada pokazao koliko može u Mavsima, pa u završnici sezone nije ni konkurisao za sastav. U tim je stigao O.J. Mayo, kao i Chris Kaman. 

 

Memphis Grizzlies 

 

Memphis će i ove sezone imati jako zapaženu ulogu na zapadu. Roster momčadi nije pretrpio velike promjene, od značajnijih igrača ostali su bez Gilberta Arenasa. Agent Zero nije više onaj stari. Otišao je i ranije pomenuti O.J. Mayo. U tim su stigli Jerryd Bayless, Wayne Ellington i Tony Wroten. Rudy Gay će opet voditi ovu ekipu, a veliku pomoć imat će pod obručima u Marcu Gasolu i Zachu Randolphu. Grizzliesi su znali razočarati u doigravanju, ali isto tako i biti najprijatnije iznenađenje. I ove sezone imaju tim koji može pomrsiti račune i najboljim ekipama. Doigravanje ne bi smjelo doći u pitanje. 

 

Houston Rockets 

 

Houston je u zadnji trenutak doveo Jamesa Hardena koji će ove sezone končano igrati od prve minute. Osim Hardena u tim je stigao i Jeremy Lin senzacija New York Knicksa iz prošle sezone. Carlos Delfino više nije u Bucksima, ove sezone, nosit će dres Houston Rocketsa. Iz Chicaga je stigao Omer Asik. Houston je ostao bez mnogo startera u odnosu na prošlu sezonu, pa su tako Rocketse napustili Kevin Martin, Luis Scola, Goran Dragič, Chase Budinger, Marcus Camby, Samuel Dalembert i Courtney Lee. Da li će se Rocketsi oporaviti i igrati zapaženu ulogu na zapadu, ostaje nam da vidimo. Houston je ostao bez šest igrača koji su bili najbolji strijelci ekipe u prošloj sezoni, kada su za jednu poziciju ostali kratki za doigravanje. 

 

New Orleans Hornets

 

Hornetsi su i dalje najlošija momčad na zapadu, a teško da će Stršljenovima pomoći i prvi izbor ovog drafta, Anthony Davies. Eric Gordnon i dalje ima problema sa koljenom, a nakon odlaska Paula, Hornetsi ne mogu pronaći pravo riješenje na njegovoj poziciji. Jarrett Jack je trebao da zamjeni Paula, nije uspio u tom zadatku, pa je ovog ljeta promjenio sredinu. Osim Jacka tim su napustili i Ariza, Ayon, Belinelli, Kaman, Landry, kao i Emeka Okafor. Ryan Anderson je novi Hornet, a osim ovog sjajnog tricaša u tim su stigli i Robin Lopez, kao i već pomenuti Anthony Davies, od kojeg New Orleans očekuje mnogo. Vidjet ćemo i koliko će nam ponuditi još jedan rookie, Austin Rivers, sin jednog od najboljih trenera u ligi, Doca Riversa.  

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.