Vrh evropske košarke u Sarajevu

Turnir “Mirza Delibašić”

Vrh evropske košarke u Sarajevu

Peti memorijalni turnir “Mirza Delibašić” ove nedjelje počinje u Sarajevu i to uz do sada najjaču konkurenciju sa čak tri prošlosezonska Euroligaša koji će sa domaćinom i međusobno odigrati ukupno šest utakmica tokom tri dana.

U Sarajevo stiže Fenerbahce Ulker sa Bošom Tanjevićem na klupi, sa turskim reprezentativcima Onanom, Asikom, Erdenom i Oguzom, hrvatskim reprezentativcem i bivšom NBA zvijezdom Gordanom Giričekom, te našim Damirom Mršićem i fenomenalnim Willyjem Solomonom. Uz turskog giganta na parketu Zetre gledaćemo i grčki Panionios koji igra pod palicom legende bh. košarke, Nenada Markovića, te zagrebačku Cibonu sa standardnim hrvatskim reprezentativcem Markom Tomasom, bivšim NBA igračem Daliborom Bagarićem i talentovanim mostarcima Marinom Rozićem i Bojanom Bogdanovićem, ali i bh. reprezentativcem Vedranom Princom.

“Iako smo već ranije počeli sa odigravanjem pripremnih utakmica ovo će biti prva prava provjera i prvo predstavljanje ekipe pred domaćom publikom.”, rekao je Vlada Vukoičić na početku press konferencije posvećene dešavanjima u sarajevskom NLB ligašu.

“Klubovi koji dolaze u Sarajevo zaista predstavljaju gornji dom evropske košarke. U goste nam stiže niz igrača koji su igrali važne uloge na upravo okončanom Evropskom prvenstvu, nekoliko bivših NBA zvijezda, te zvijezda bosanskohercegovačke košarke, pa bez dvojbe možemo reći da će se od nedjelje do utorka u Zetri igrati vrhunska košarka.”, nastavio je trener Studenata.

Sezonske ulaznice uskoro u prodaji
Sezonske ulaznice za domaće utakmice KK Bosna, kao i svake godine, biće puštene u prodaju po okončanju turnira, tačnije početkom oktobra, a i pored činjenice da su Studenti preselili u drugu dvoranu cijena se neće mijenjati u odnosu na ranije sezone.

Tako će se dvadesetak domaćih utakmica KK Bosna u okviru NLB lige, kupa i domaćeg prvenstva moći gledati po cijeni od 50, 117 ili 240KM u zavisnosti od mjesta u dvorani.
Bez obzira na solidne predstave u dosadašnjim pripremnim susretima, ali i na činjenicu da je u predhodne dvije godine i pored jake konkurencije upravo domaćin bio i osvajač turnira, Vuokičić utakmice sa košarkaškom kremom Evrope vidi prvenstveno kao priliku da testira svoje igrače.

“Bilo bi nerealno govoriti da je Bosna kvalitetom u rangu ekipa sa kojima ćemo se na turniru suočiti. Za nas, utakmice će biti jedna veoma jaka provjera i trebamo tražiti dobru igru, pšokušati napriviti što više dobrih stvari u odbrani i napadu, a ne postavljati rezultatski imperativ pred sebe. Igraćemo protiv igrača koji su već prošli jake pripreme i niz vrlo jakih utakmica, igrača koji su skupa igrali na najviše nivou na prvenstvu Evrope i nećemo očekivati da naši mladi košarkaši naprave čudo i dokažu da su bolji od onih koji su se upravo vratitli sa smotre najboljih. Ali, hoćemo očekivati da prikažu dobru igru i ocjenjivaćemo njihov učinak i zalaganje.”, zaključio je Vukoičić.

Vukoičić se osvrnuo i na najnovije pojačanje u svojoj ekipi, Mirzu Sarajliju.

“Mirza Sarajlija je jedan veoma kvalitetan mladi igrač i moram reći da sam vrlo zadovoljan činjenicom da smo ga uz obeštećenje uspjeli iz Union Olimpije dovesti u Sarajevo. Radi se o mladom igraču koji je već prikupio solidno iskustvo nastupajući u Euroligi, Jadranskoj ligi i prvenstvu Slovenije, ali i reprzenetativnim selekcijama Slovenije.”, rekao je Vukoičić. “Ne treba očekivati da će on kroz mjesec-dva postati lider ekipe i igrač koji će rješavati susrete, ali  dugoročno, mislim da smo obavili odličan posao i doveli pravog igrača na poziciji 1.”

“Sarajlija neće nastupiti na turniru, obzirom da još uvijek nisu završene sve administrativne procedure, ali i zbog činjenice da on ima blagu povredu zgloba. Iako bi vjerovatno mogao izdržati i punu utakmicu, mislim da nema potyrebe da ga izlažemo naporima i rizikujemo komplikacije. On će biti spreman za prvu utakmicu NLB lige koju igramo protiv Zagreba.”

Ulaznice za utakmice turnira biće u prodaji na ulazu u dvoranu i to po jedinstvenoj cijeni od 5KM za obje utakmice jednog dana.

Raspored utakmica:


nedjelja, 27. septembra:

Cibona - Panionios (18.00)

Bosna - Fenerbahce (20.15)



ponedjeljak, 28. septembra:

Panionios - Fenerbahce (17.45)

Bosna - Cibona (20.00)



utorak, 29. septembra:

Cibona - Fenerbahce (17.00)

Bosna - Panionios (19.15)

Zaprati KK Bosna Royal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
KK Bosna Royal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.