Vujošević za SportSport.ba: Vjerujem u Gordića

Intervju crnogorskog stručnjaka za naš portal

Vujošević za SportSport.ba: Vjerujem u Gordića

Duško Vujošević, proslavljeni crnogorski stručnjak i trofejni trener Partizana, u intervjuu za SportSport.ba govorio je o svom klubu, Eurobasketu, Nemanji Gordiću, Mirzi Teletoviću, Harisu Brkiću...

Prije svega čestitke na pobjedi nad Lietuvosom, slijedi derbi u ABA ligi?

 

"Mi smo na početku sezone odigrali dvije utakmice sa Igokeom i Igokea je dobila oba puta. Meni je tada bilo jasno da je Igokea sastavila dobru ekipu. Mi moramo shvatiti da u ABA ligi nema lakih utakmica. Posebno sada kada je ABA liga dobila ekskluzivni filter za najbolje u ligi da izbore Euroligu preko ovg takmičenja. Igokea je pokazala da je napravila dobar tim i nas očekuje jako teško gostovanje. Igokea ima prednost domaćeg terena, ali i mi imamo svoje ambicije. Naravno nadam se da ćemo pobijediti, ali pošto je riječ o prijateljskim klubovima, neka bolji pobijedi."

 

Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Nemanja Gordić, konačno je obukao dres Partizana.

 

"Pa vidite, ja sam dugi niz godina u klubu i stekao sam određeni kredit, tako da su svi igrači u rosteru Partizana tu po mojoj želji. Ja vjerujem u njega i da će iz utakmice u utakmicu napredovati. On je već dosta dao i mi možda ne bi pobijedili u nekim susretima da on nije igrao."

 

Volja žrijeba odlučila je da u istoj grupi za Eurobasket u Sloveniji budu četiri reprezentacije nastale raspadom Jugoslavije. Vi kao neko ko je bio selektor Crne Gore, a i dugi niz godina radite u Srbiji, pa nam možete više reći o ove dvije ekipe?

 

"Žrijeb je odlučio da dosta ekipa sa ovih prostora igra u istoj grupi. Ja sam jugonostalgičar i iskreno volio bih da je to sve jedna reprezentacija i sigurno da bi bili među najboljim na svijetu. Bosna je napravila bolji rezultat od očekivanog u kvalifikacijama, kao i Crna Gora. Srbija nije blistala, ali mislim da će se konsolidovati i napraviti dobar rezultat u Sloveniji. Mislim da ne treba da se prave nerealne ambicije na osnovu rezultata postignutih u kvalifikacijama."

 

Da li možda pratite igre Mirze Teletovića u NBA ligi?

 

"Zaista nemam vremena da pratim NBA ligu. Ali mislim da je Mirza NBA potencijal i da će imati zapaženu karijeru u NBA ligi."

 

Bliži se godišnjica smrti Harisa Brkića, nekada kapitena Partizana i rođenog Sarajlije. Vi ga sigurno dobro pamtite?

 

"Haris je bio veliki čovjek i vanserijski talenat. Sva pomjeranja i mračna dešavanjsa u Jugoslaviji simbolizovana su u njegovom životu i smrti. Zaista mi je uvijek teško pričati o Harisu."

 

Jedini ste trener koji je pobijedio na NBA parketu sa evropskom ekipom, sigurno je to jedna vrsta satisfakcije za vas?

 

Uz smijeh: "Pa ima i većih, ali svakako da jeste jedna vrsta satisfakcije."

 

Na početku sezone ste rekli da je ova generacija rame uz rame onoj Divčevoj, da li i sada stojite pri toj izjavi? Dule je odgovorio u svom stilu:

Potražite više informacija na temu ABA liga:

 

"Ja sam čovjek koji rijetko kada mijenja svoje mišljenje."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.