Zadar "posramio" Olimpiju
Opačak najbolji u porazu Cedevite

NLB Liga

Zadar "posramio" Olimpiju

A. Beganović

Odigrano je šest utakmica prvog kola NLB Lige. Naši predstavnici, Bosna ASA BH-Telecom i Široki Eronet, pretrpjeli su poraze od Zagreba i Cibone, dok su najveće iznenađenje priredili košarkaši Radničkog koji su na gostovanju pobijedili Hemofarm.

Sarajevski Studenti u petak su poklekli u Zetri, a do zasluženog trijumfa u našem glavnom gradu došli su košarkaši Zagreba. Drugi naš predstavnik, Široki Eronet, ubjedljivo je poražen od Cibone tako da otvaranje nove sezone nećemo pamtiti po dobrom.

Derbi kola u Zadru su odigrali istoimeni domaćin i Union Olimpija. Od samog početka susreta Zadar je bio mnogi bolji pa je na kraju upisao zaslužen trijumf (79:59). U redovima Zadra najefikasniji su bili Rok Stipčević sa 17 te Tomislav Ružić i Micah Downs sa po 15 poena, dok je kod Olimpije Sašo Ožbolt sa 13 poena bio najučinkovitiji. Naš reprezentativac u redovima slovenačke momčadi, Edin Bavčić, imao je solidan učinak (8 poena, 4 skoka i jedna asistencija).

Budućnost je u Podgorici dočekala Crvenu zvezdu i u sjajnoj košarkaškoj predstavi ubilježila pobjedu. Nemanja Gordić je za podgoričku momčad postigao 10 poena, dok je s druge strane Elmedin Kikanović postigao 11 poena.
Helios je pred svojom publikom uspio pobijediti Cedevitu (76:69), a u dresu hrvatske momčadi reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ivan Opačak, bio je najbolji igrač (15 poena, 5 skokova i jedna asistencija.

Rezultati 1. kola:
Cibona - Široki 85:65
Helios - Cedevita 76:69
Hemofarm - Radnički 72:77
Zadar - Olimpija 79:59
Bosna - Zagreb 64:71
Budućnost – Zvezda 71:63
Partizan - FMP (26. decembra)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.