Zagreb i Radnički odlični, Zvezda izgubila
Ante Tomić je odigrao odličnu utakmicu za Zagreb koji je ponovo slavio

NLB liga

Zagreb i Radnički odlični, Zvezda izgubila

Završene su prve tri utakmice 2. kola NLB lige u kojima su sve tri pobjede upisali domaći timovi. Radnički i Zagreb su upisali nove pobjede, dok je Crvena Zvezda upisala i svoj drugi poraz. FMP je odigrao prvu utakmicu u novoj sezoni i pokazao da će i ove sezone mladi košarkaši FMP-a imati šta da pokažu. Naši igrači su ponovo bili vrlo dobri u svojim timovima.

Zadar je još jednom pokazao da je domaćinska ekipa koja u Višnjiku može dobiti bilo koga, dok u gostima izgledaju kao ribe na suhom. Tako je bilo i ovaj put. Košarkaši Zadra su nakon briljantne partije protiv Olimpije prije tri dana na svom parketu, ovaj put poraženi u Kragujevcu od domaćeg Radničkog.

Zadar nije poražen ubjedljivo, bila je to teška utakmica, ali ipak su domaći košarkaši dominirali tokom cijele utakmice. Radnički je ostvario i drugu pobjedu u NLB ligi, a rezultat je glasio 72:69. Sve ulaznice za prvu utakmicu regionalne lige u Kragujevcu su bile rasprodate još prije nekoliko dana, i u prepunoj i bučnoj dvorani, gosti nisu imali puno izgleda za pobjedu.

Radnički ima solidan igrački kadar, a publika u Kragujevcu je dokaz da vodstvo kluba nije nimalo pogriješilo što su odlučili da se presele iz Vršca u Kragujevac. Da su Swislionsi kojim slučajem ostali u Vršcu, dvorana bi vjerovatno bila skoro prazna, jer vršački navijači uglavnom prate utakmice Hemofarma.

Zadar je bio vrlo blizu da izbori produžetak, ali je Marko Car promašio šut za tri poena s istekom vremena. Radnički je imao prednost 70:69, a onda je Milosavljević pogodio oba slobodna bacanja i i donio prednost od tri poena za domaći tim, ali Car nije uspio utišati domaću publiku, tako da je ostao rezultat 72:69.

Najbolji pojedinac u redovima Radničkog bio je Mijatović koji je ubacio 18 poena, a odličan je bio i Milosavljević sa 16 poena i 7 skokova. Kod Zadra je najbolji bio Tomislav Ružić, koji je ostvario double-double učinak, 17 poena i 10 skokova, a Marko Car je ubacio 15 poena.

Zagreb ponovo slavio

Da su košarkaši Budućnosti pogledali utakmicu između Bosne i Zagreba, u Trnskom ne bi izgubili, to je sigurno. Istom taktikom, kojom su dobili Bosnu, košarkaši Zagreba su pobijedili i crnogorskog prvaka rezultatom 80:75. Budućnost je bila ravnopravan protivnik Bajramovićevim momcima sve do pred kraj prvog poluvremena i početak treće četvrtine kada su pali.

Bajramović je utakmicu počeo bez i jednog pojačanja u prvoj petorci, Nikša Prkačin je priliku dobio u sedmoj minuti, a Barać je ponovo s klupe donio prevagu Mravima, dok naš Ante Mašić ponovo nije dobio ni minutu da pokaže šta zna. Kapiten Zagreba Simon je bio ponovo odličan, baš kao i protiv Bosne.

Najbolji igrač Zagreba u ovoj utakmici bio je Ante Tomić, koji je ostvario double-double učinak sa 17 poena i 12 skokova. Barać je imao 14, Simon i Prkačin po 13, a Štimac 11 poena. U redovima Budućnosti Boris Savović sa 17 poena bio je najefikasniji, Simonović je stavio 12, Vitkovac 11, a play naše reprezentacije Nemanja Gordić 10 poena i 5 asistencija.

FMP-u bitka za Beograd

U beogradskom derbiju FMP je bio bolji od Crvene Zvezde nakon produžetka rezultatom 85:81. Mladi tim koji s klupe predvodi Slobodan Klipa pokazao je da će ove sezone biti nezgodan protivnik za sve suparnike.

Miroslav Raduljica je sa 17 poena bio prvo ime FMP-a, dok su dvojica mladih reprezentativaca Nemanja Protić i Filip Čović odigrali sjajne role u pobjedi svog tima. Protić je ubacio 16 poena, a Čović 15. Kod tima s Malog Kalemegdana najbolji je bio Vladimir Štimac sa 18 poena, dok su Boris Bakić i naš Oliver Stević ubacili po 12 poena. Treba istaći da je Stević odigrao svih 45 minuta utakmice, što je zaista pravi raritet. Stević je imao i po 3 skoka i 3 asistencije.

Dobru  partiju je pružio i Elmedin Kikanović koji je za 23 i pol minuta na parketu postigao 9 poena. Milan Milošević nije se našao među 12 igrača u protokolu trenera Ace Petrovića, a Zvezda je i ovaj put igrala bez dvojice ponajboljih igrača Tadije Dragičevića i Marka Kešelja, koji još nisu zaliječili povrede.

Rezultati:

Radnički – Zadar 72:69
Zagreb – Budućnost 80:75
FMP – Crvena Zvezda 85:81

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.