Žalgiris pružio snažan otpor, ali CSKA očekivano slavio
Foto: EPA

Euroliga

Žalgiris pružio snažan otpor, ali CSKA očekivano slavio

Edmir Škorić

Košarkaši CSKA očekivano su, rezultatom 88:86, slavili u Kaunasu protiv Žalgirisa u devtom kolu druge faze Eurolige.

Žalgiris je s omjerom 1-7 ugostio CSKA. Favorit je, naravno, bio moskovski sastav. Samo na papiru. Litvanci su se pokazali kao veoma jak kolektiv iako su izgubili sve izglede za četvrtfinale nakon poraza od Partizna. Za Litvance je ionako i sam plasman u drugi krug bio veliki uspjeh. 

Prva četvrtina je bila dosta neizvjesna što govori i rezultat na kraju iste (22:23). Rusi prave 10:0 seriju na otvaranju druge četvrtine, a domaćim košarkašima trebalo je skoro čitave četiri minute da postignu prve poene. Držao je CSKA do odlaska na odmor prednost od oko 10 poena. 

Moskovljani su 47:38 vodili na poluvremenu. Ipak, sjajnom igrom u trećoj dionici Žalgiris se vraća u igru, te prelazi u vodostvo. Trojkama (dvije Teodosića) se CSKA na početku četvtine otisnuo na 74:67 vodstvo. Tu se, kod 11:3 vodstva ruske momčadi nakon neoliko minuta posljednje četvrtine, možemo slobono reći, odlučio pobjednik.

Ipak, treba dodati da je Žalgiris na pet minuta prije kraja došao na minus tri (74:77),  kao i na 20 sekundi do kraja (84:87), pa i na minus jedan na 11 sekundi do kraja (86:87), ali gosti nisu dozvoljavali preokret i na kraju su slavili osmu euroligašku pobjedu u drugom krugu. Pitanje je samo s koje pozicije će u četvrtfinale. 

Potražite više informacija na temu Euroleague:

CSKA je predvodio Miloš Teodosić sa 16 poena, Sonny Weems je ubacio 15 poena, Vitaly Fridzon 12. Žalgiris je u igri držao sjajni Justin Dentmon, koji je ubacio čak 28 poena. Martynas Pocius je ubacio 20. 

Dodajmo da je bio 16. međusobni duel ove dvije ekipe i čak 15. pobjeda Rusa. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.