Javio se s tajne lokacije, život mu se pretvorio u pakao i niko ne smije saznati gdje živi

Pobunio se protiv režima u svojoj domovini

Javio se s tajne lokacije, život mu se pretvorio u pakao i niko ne smije saznati gdje živi

Endin Čaušević

Ali Karimi jedan je od najboljih fudbalera koje je Iran ikada imao, svojevremeno je čak nosio dres minhenskog Bayerna u kojem je proveo dvije godine. Karijeru je završio 2014. godine, a već mjesecima je u centru pažnje zbog svega što mu se dešava u Iranu. Kritikova je javno režim u toj zemlji, živi na tajnoj lokaciji i stalno je u strahu za svoj život.

Karimi je dobro poznato ime u svijetu fudbala, ali prethodnih mjeseci o njemu se piše zbog činjenice da je mogao pobjeći iz Irana gdje je konstantno kritikovao tamošnji režim, a onda je počeo da dobija ozbiljne prijetnje.

Ovaj 44-godišnjak je ostavio dubok trag u iranskom fudbalu gdje je igrao za Ath Tehera, Pirouzi, Steel Azin, Persepolis i Tractor Sazi, a za reprezentaciju Irana odigrao je čak 126 utakmica i zabio je 38 golova.

Karimi se u centru pažnje fudbalske javnosti našao na ljeto 2005. godine kada je iz Al Ahlija za pet miliona eura prešao u minhenski Bayern.

U dresu njemačkog kluba igrao je dvije sezone, ali se nije baš izborio za minutažu koju je očekivao. Nakon toga otišao je u Qatar SC, a u njemačkoj je igrao kasnije još i za Schalke čiji dres je nosio od januara do jula 2011. godine.

Oglasi

Nakon što je završio karijeru počeo se baviti i politikom u svojoj zemlji, konstantno je kritikoao režim u toj zemlji zbog čega je sebi napravio ozbiljne probleme.

Godinama je dobija prijetnje smrću, morao je da napusti svoju domovinu jer je završio na crnoj listi i više se tamo ne može vratiti sve dok vlada isti režim jer bi Karimi odmah po dolasku u Iran bio uhapšen.

Mjesecima se nije oglašavao u javnosti nakon što se priključio protestima protiv statusa žena u Iranu. Napustio je Dubai gdje je živio prethodnih godina, a trenutno je na tajnoj lokaciji koju ne želi da otkrije jer se boji za svoj život.

Karimi se nakon mjeseci šutnje oglasio video porukom koja je prikazana na jednom događaju u Dortmundu.

Oglasi

Otkriveno je da Karimi trenutno živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali na tajnoj lokaciji koju ne želi da otkrije. I dalje mu prijete smrću i nije tajna da režimska vlast u Iranu želi da on plati za sve loše što je govorio i još uvijek govori o njima.

"Užasno je biti u izgnanstvu, ali još gore je kada znaš da tvoj narod mora u svojoj domovini da živi kao da je u izgnanstvu. Dobijam stalno prijetnje smrću. Svoju lokaciju ne smijem da otkrijem jer strahujem svakog dana za svoj život. Oni su opasni i mogu te pronaći bilo gdje se skrivaš ako nisi dovoljno oprezan", rekao je Karimi i dodao.

"Mi u Iranu ne želimo da više živimo pod takvim režimom. Moramo nekako da se izborimo protiv toga i da imamo u našoj zemlji osnovna ljudska prava i da živimo kao svi normalni ljudi. Nadam se da će se desiti revolucija koju čeka većina naroda u Iranu i da ćemo konačno promijeniti stvari i normalno moći da živimo svi u našoj domovini, a ne da se krijemo po svijetu".

Pakao za Karimija počeo je prošle godine kada se oglasio na društvenim mrežama nakon što je u Iranu ubijena 22-godišnja Mahsa Amini, te su nakon njene smrti krenuli protesti širom te zemlje.

Već tada vlast je izdala nalog za njegovo hapšenje, ali na Karimijevu sreću on je u tom trenutku bio van zemlje. Živio je u Dubaiju neko vrijeme, no kada su prijetnje postale ozbiljnije morao je da pobjegne u Ameriku gdje je u egzilu i na tajnoj lokaciji.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

vega
I ovaj post izaše kao notifikacija. Stidi se novinaru
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi