Poznati fudbaler katolik radi saigrača muslimana odlučio ispostiti cijeli mjesec ramazan
Alvaro Gonzalez (desno) je dugi niz godina igrao u Španiji za Villarreal

Iz solidarnosti

Poznati fudbaler katolik radi saigrača muslimana odlučio ispostiti cijeli mjesec ramazan

A. Čaušević

Dosta je fudbalera katolika koji igraju u većinskim muslimanskim zemljama, ali svojim potezom Alvaro Gonzalez, iskusni španski štoper, je zaista oduševio islamski svijet. 

Muslimani širom svijeta praktikuju mjesec ramazan, odnosno poste, tj. odriču se jela i pića od zore pa do zalaska sunca. Među njima su svakako i brojni fudbaleri.

Najveći broj fudblera postača je svakako u većinski islamskim zemaljama među kojim je zasigurno i Saudijka Arabija gdje je uveliko fudbalska sezona u toku.

U Saudijskoj Arabiji od ljeta 2022. godine igra i Alvaro Gonzalez. Prvo je nastupao za Al Nassr, da bi u julu prošle godine otišao u redove Al Qadsiaha.

Španski defanzivac je u centar pažnje izbio prije nekoliko dana kada su saudijski mediji objavili vijest da je odlučio da isposti mjesec ramazana.

Oglasi

Gonzalez to neće uraditi iz razloga što je promijenio religiju i prešao na islam, već radi solidarnosti prema saigračima muslimanima. Svojim gestom je definitivno oduševio mnoge.

Španac je dobro poznato ime ljubiteljima fudbala u Evropi. Ima 34 godine i dugi niz godina je nastupao u španskoj La Ligi gdje je igrao za Espanyol i Villarreal, a jedno vrijeme je bio i član Marseillea.

Iskusni 34-godišnjak očigledno uživa u životu u Saudijskoj Arabiji, uklopio se u tamošnji način života, a svojim saigračima se za gostoprimstvo na neki način odlučio odužiti postom.

Iako je vjera u prošlosti, a i danas je bila povod za brojne ratne sukobe, Gonzalezov primjer definitivno pokazuje da još uvijek ima nade za čovječanstvo.

Inače, ovogodišnji mjesec ramazana po kalendarskoj godini je nastupio 10. marta i trajat će do 10. aprila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi