Nogometaša prvo osudili na smrt, pa promijenili odluku: Kad izađe iz zatvora bit će sijedi starac
Amir Nasr-Azadani je igrao za nekoliko timova u Iranu, nedavno ga podržala i Shakira

Amir Nasr-Azadani osuđen na zatvor

Nogometaša prvo osudili na smrt, pa promijenili odluku: Kad izađe iz zatvora bit će sijedi starac

Edmir Škorić

Iranski nogometaš osuđen je na zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u protestima u Iranu. Prvobitno je osuđen na smrtnu kaznu, no sada je odluka promijenjena, ali svejedno ga čeka teška sudbina.

Iranskog nogometaša Amira Nasr-Azadanija revolucionarni je sud osudio na 26 godina zatvora zbog navodnog ubistva trojice pripadnika snaga sigurnosti i još dva zločina počinjena tokom protesta koji od sredine septembra prošle godine potresaju tu perzijsku zemlju.

Trojica drugih umiješanih u ubistvo trojice basijija - islamskih militanata - u gradu Isfahanu sredinom novmebra osuđeni su na smrt, a još jedan na dvije godine zatvora.

Bivšeg igrača Rah-Ahana, Tractora i Gol-e Rayhana (26) iranski je režim optužio za zločin zvan 'moharebeh', odnosno 'neprijateljstvo s Bogom', navodi 'IranWire'.

To je podrazumijevalo pogubljenje vješanjem, kaznu koju su već pretrpjeli mladi Mohsen Shekari i hrvač Majid Reza Rahnavard, javno obješeni u svetom gradu Mashadu pod istim optužbama kao i Amir Nasr-Azadani, a sve nakon nepravednog suđenja. Čini se da će se barem nogometaš riješiti smrtne kazne.

Protesti u Iranu traju mjesecima nakon smrti Mahse Amini

To je bar neka utjeha, s tim da će nogometaš po napuštanju zatvora imati 52 godine i praktično će dobar dio svog života provesti iza rešetaka.

Kada se igralo finale Svjetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske, bivša Gerarda Piquea, Shakira, odlučila je poslati poršku iranskom nogometašu.

"Samo se nadam da će se danas tokom finala Svjetskog prvenstva igrači na terenu i svijet prisjetiti da je osuđen na smrt čovjek i kolega nogometaš po imenu Amir Nasr, koji je osuđen samo zato što se zalagao za prava žena", objavila je Shakira pred samo finale na svom Twitteru.

"Nadam se da će u našim srcima biti više od minute šutnje da se prisjetimo onoga što je važno i više od jednog glasa koji poziva na ono što je pravedno", dodala je.

Oblik protesta protiv iranskih, fundamentalističkih vlasti bilo je i ponašanje reprezentativaca te zemlje, koji uoči utakmice s Engleskom nisu pjevali himnu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi