Supruga zvijezde zatočene u Rusiji: "Čekam dan kad ćemo se ponovo spojiti"

Brittyey Griner prijeti do 10 godina zatvora

Supruga zvijezde zatočene u Rusiji: "Čekam dan kad ćemo se ponovo spojiti"

Midhat Šljivak

Ruska policija sredinom februara je na aerodromu u Moskvi uhapsila poznatu američku košarkašicu Brittney Griner (31).

Ova 31-godišnjakinja koja već osam godina nastupa za ruski UMMC Ekaterinburg uhapšena je zbog navodnog posjedovanja narkotičkih sredstava.

Policija je zaustavila Brittney na ukrcavanju na let. Odmah su je strpali iza rešetaka i to zbog posjedovanja ulja kanabisa, koje je ilegalno u Rusiji.

Informacija o njoj je jako malo. Mnogi vjeruju da je do hapšenja zapravo došlo jer je Brittney lezbejka, a u Rusiji je vlast u ozbiljnoj borbi protiv LGBT populacije.

Supruga američke košarkašice Cherelle oglasila se i ističe kako ima veoma malo informacija o svemu i da jedva čeka da Brittney ponovo zagrli.

Oglasi

"Moje srce, naša srca, svakodnenvo preskaču kako dani prolaze. Ne postoje riječi kojima se može opisati ovaj bol. Povrijeđena sam, povrijeđeno smo. Jedva čekamo dan kada ćemo ponovo uživati u našoj ljubavi", istakla je Cherelle.

206 centimetara visoka Amerikanka je velika WNBA zvijezda. Sedam puta je igrala na All Star meču i ima jednu titulu prvaka najjače lige svijeta.

Kao i većina kvalitetnih košarkašica ona uporedo igra i u Evropi i već osam godina je članica ruskog Ekaterinburga kojem je donijela četiri titule prvaka Evrope i tri titule prvaka države.

Bivši američki ambasador poručio: "Ovo hapšenje bi trebalo probuditi Amerikance"

Američki State Department nije znao da je poznata košarkašica završila iza rešetaka.

Oglasi

Oni su prije nekoliko sedmica upozorili Amerikance da ne putuju u Rusiju i da po hitnom postupku napuste zemlju, što je Brittney pokušala i učiniti.

Međutim, nije završila je iza rešetaka i gotovo tri sedmice niko nije ni znao šta joj se desilo. Nekadašnji ambasador SAD-a u Moskvi Michael A. McFaul je rekao:

"Zaista ne znam pod kojim okolnostima je ona završila iza rešetaka, ali njeno hapšenje bi trebalo probuditi Amerikance koji su Rusiji", rekao je on i dodao je:

"Bježite. Ugasite sve poslove tamo i bježite", poručio je.

Nesretna košarkaica čeka u neizvjesnosti šta će se desiti i lako bi godinama mogla ostati 'zaglavljena' u Rusiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi