Brkovi kojima se svijet divio: "S njima sam izgledao kao superstar!"

Crni tulipan

Brkovi kojima se svijet divio: "S njima sam izgledao kao superstar!"

Ruud Gullit je jedna u nizu nizozemskih nogometnih legendi, a bilo ih je na stotine. Imao je uspješnu igračku karijeru, ali nešto manje uspješnu kao trener.

Crni tulipan, kako su ga zvali, rođen je 1. septembra 1962. godine u Amsterdamu. Ozbiljniju igračku karijeru počeo je u Feyenoordu 1982. godine, a u svojoj drugoj sezoni je klubu pomogao u osvajanju lige i ligaškog kupa. U klubu je proveo tri igodine i postigao 30 golova na 85 utakmica. Upravo u Feyenoordu Gullit je počeo igrati kao napadački vezni igrač.

1985. pridružio se nizozemskom klubu PSV Eindhoven i pomogao klubu da osvoji dva naslova zaredom, dok je sam u te dvije sezone zabio 46 ligaških golova. Pojavio se kao jedan od najboljih napadača u Evropi u ovom razdoblju i nakon dvogodišnjeg boravka prešao je u italijanski klub AC Milan koji je za njegove usluge platio svjetsku rekordnu naknadu.

Šest godina bio je član Milana, a kasnije će igrati u Chelseaju. Na zalasku karijere radio je kao menadžer Newcastlea Uniteda, a 2004. je postao trener svog bivšeg kluba Feyenoroda. Tri godine kasnije postao je trener nogometnog kluba Los Angeles Galaxy u Sjedinjenim Državama, ali odustao je nakon 9 mjeseci nakon nižih rezultata i redovnih sukoba s igračima u klubu.

U jednoj jakoj konkurenciji je 1987. godine osvojio Zlatnu loptu isped Futera, Butraguena, Michela, Van Bastena... Kao igrač je imao dugu crnu kosu i brkove, ali kasnije ih je jednostavno obrijao.

"Volim da gledam stare fotografije. S tim brkovima i tim dredovima izgledao sam kao superstar", rekao je svojevremeno Gullit.

Iako su brkovi bili jedan od njegovih zaštitnih znakova, poslije ih više nikada nije nosio, ili barem ne na onaj način na kakav je to radio nekada.

No, ako govorimo o najpoznatijim brkovima nogometne prošlosti, Nizozemac je definitivno u samom vrhu. Nije jedini, ali itekako će ga svijet pamtiti po njima.

Uz Gullita se legendom stila osamdesetih smatra i Nijemac s kovrčavom kosom Rudi Voller. Obojica su nosili kultne brkove i bili jednostavno majstori svog vremena, pa i razlog zbog čega je u to doba dosta muškaraca odlučilo da nosi brkove.

Iako postoje različiti stilovi brkova, bivše nogometne legende su osamdesetih godina uglavnom težile klasici, jednostavnim brkovima koji su nekako i odgovarali njihovim licima.

Novembar je i ove godine Movember

Novembar je mjesec muškog zdravlja. Pridruži se i ti pokretu Movember, pusti brk, podigni svijest o važnosti muškog zdravlja! Neka vam u naviku pređu redovni preventivni pregledi. Budite i vi dio dm Movember pokreta i pustite bradu i brkove. U svojoj omiljenoj dm prodavnici ili na dm online shopu pronađite posebno odabrane proizvode za mušku njegu. Ponudu dm onlinee shopa možete pogledati na dm-drogeriemarkt.ba.  U periodu od 9.11. do 22.11.2022. kupovinom proizvoda za mušku njegu sakupite 20x više bodova na vašoj digitalnoj dm active beauty aplikaciji

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.