Legenda zbog prevare iza rešetaka

Sud donio odluku

Legenda zbog prevare iza rešetaka

Esmer Oštraković

Legendarni napadač Norveške i Aston Ville, John Carew, osuđen je na bezuslovnu zatvorsu kaznu zbog teške porezne prevare. Kazna je mogla biti daleko gora, ali je sud vjerovao većini stvari koje je Carew ispričao.

On je osuđen na četrnaest mjeseci zatvora, ali mora i platiti aznu od 540.000 NOK što je oko 50 hiljada eura.

Bivša fudbalska zvijezda optužena je za poreznu prevaru u ukupnom iznosu od 5.4 miliona norveških kruna, što je oko 500.000 eura.

Međutim, u presudi se zaključuje da Carew nije djelovao namjerno, a ovo je ujedno bila i glavna tačka spora na sudu.

Advokat odbrane smatra da je cijeli slučaj trebao biti riješen kao priznanje, jer je Carew priznao stvarne optužbe.

Ipak, to nije bio slučal, ali je pozitivno to što je Carew sve vrijeme tvrdio da ništa nije uradio namjerno i to je na kraju sud prihvatio.

Još uvijek nije poznato da li će se njegov advokat žaliti na ovu kaznu, ali ako to uradi postoji mogućnost da kazna za Carewa bude i povećana na dvije do sedam godina zatvora.

Smatra se da Carew nije namjerno utajio porez, te mu je to uzeto kao olakšavajuća okolnost oko cijelog slučaja.

Okružni sud ipak smatra da nije dokazano van razumne sumnje da je Carew svjesno dao netačne informacije norveškim poreznim vlastima.

Na kraju, odluku o tome da li će se na sve žaliti ili će prihvatiti stvari onakve kakve jesu, mora donijetu upraov Carew.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi