Ma kakve četiri i po godine - Izgleda da će Dani Alves puno prije na slobodu!
Dani Alves mogao bi imati dosta pogodnosti iako je osuđen na četiri i po godine zatvora.

Zakon ide u njegovu korist

Ma kakve četiri i po godine - Izgleda da će Dani Alves puno prije na slobodu!

Eldar Ganibegović

Prije dva dana je postalo poznato da je Dani Alves osuđen na četiri i po godine zatvora. Međutim, Marca donosi informacije prema kojima bi slavni Brazilac mogao ranije na slobodu.

Protiv Danija Alvesa se od početka 2023. godine vodio slučaj zbog navodnog silovanja, a 22. februara 2024. godine osuđen je na četiri i po godine zatvora.

Uhapšen je u januaru 2023. godine nakon što je 23-godišnjakinja prijavila da ju je silovao u WC-u jednog kluba u Barceloni, te je do sada već proveo 13 mjeseci iza rešetaka.

Vrhovni sud Katalonije donio je presudu, ali ona nije konačna. Podnesena je žalba Vrhovnom sudu. Kako ističe Marca, riječ je o mogućnosti dobivanja trećeg stepena zatvorske kazne.

To bi značilo da je Brazilac već odslužio godinu i mjesec dana u pritvoru, a kada odsluži trećinu kazne moći će da zamoli suca za kazneno-popravni nadzor.

Što to znači u praksi? "Sudac zatvorskog nadzora mogao bi dopustiti Alvesu da napusti zatvor nakon što je odslužio dio kazne, a ta bi se dopuštenja mogla ograničiti na njegov odlazak na spavanje u zatvor", objašnjavaju novinari Marce.

Oglasi

Isti list dodaje da bi kazna mogla biti smanjena "dobrim ponašanjem, kulturnim ili profesionalnim aktivnostima u zatvoru".

Kada će se znati budućnost Danija Alvesa?

"Datum označen crvenom bojom za maj 2024. godine, kako bi se mogle poduzeti mjere za njegovo puštanje na slobodu na određeno vrijeme ako bude morao u zatvoru provesti najmanje osam sati dnevno, bit će poznat u dogledno vrijeme", dodaje Marca.

Moguće je i izručenje u Brazil. Advokat Agustin Martinez, kojeg citira Marca, smatra da ova presuda, prema načinu na koji je donesena, znači Alvesovo gotovo trenutačno oslobađanje ili, drugim riječima, njegovo protjerivanje iz zemlje jer je stranac, a kazna ne prelazi pet godina.

"Ako kazna ne prelazi pet godina, možete biti protjerani iz zemlje, pa ne biste služili kaznu u Španiji", objasnio je advokat.

Podsjetimo, tužiteljstvo je tražilo devet godina, a oštećena strana 12 godina apsolutnog zatvora. Smanjenje kazne uzrokovano je mogućnošću (prema zakonu u Španiji) plaćanja dodatne naknade žrtvi kao naknade za učinjenu štetu.

Prema informacijama brazilskih medija, iznos od 150.000 eura platio je Neymar, jer je Dani Alves navodno u jako lošoj finansijskoj situaciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi