Oko njega čemer i jad, on pozira u zlatu pokazujući poseban luksuz: "Podsjetnik na moj težak rad"
Nekadašnji fudbaler ne želi pomagati siromašnim i to je dosad mnogo puta rekao (Foto: Instagram)

Nevjerovatan je

Oko njega čemer i jad, on pozira u zlatu pokazujući poseban luksuz: "Podsjetnik na moj težak rad"

M. Šljivak

Bahatost određenih sportista često zna prijeći sve granice, ali apsolutni šampion u tome je nekadašnji togoanski fudbaler Emmanuel Adebayor. On nakon okončanja karijere živi u glavnom gradu Gane Accri i njegov luksuzni dom se itekako izdvaja u siromašnom okruženju ovog grada.

Emmanuel Adebayor poznat je kao izuzetno škrt čovjek. Nikada nije volio trošiti na novac na druge i smatra da ono što je zaradio tokom karijere treba zadržati samo za sebe.

Ne smeta mu što ga mnogi označavaju kao škrticu i bahatog čovjeka. On uživa u onom što je stekao, napravio je vilu u kojoj ima apsolutno sve i tužno je vidjeti kako se njegov dom izdvaja od ostalih siromašnih kućica koje su u susjedstvu.

Adebayor tvrdi da njegov dom predstavlja više od luksuza i da je za njega ova vila nešto posebno. Nazvao ju je SEA po punom imenu Sheyi Emmanuel Adebayor.

"Ova kuća predstavlja više od luksuza. Ona je podsjetnik na moj težak rad, disciplinu i vjeru u nešto što je iznad nas", rekao je Emmanuel Adebayor i dodao je:

"Neka vas moja priča inspiriše da nikad ne odustajete od snova bez obzira na to koliko vam ogromno oni izgledali", poruka je nekadašnjeg napadača.

Oglasi

Adebayor je toliko bahat da u svom vlasništvu ima ogroman broj automobila koje više nema gdje parkirati. Najskuplji je zlatno-crni Rolls-Royce vrijedan preko 400.000 eura.

SEA bivšem fudbaleru pruža sve što poželi. Tu je bazen, teretana, kino, apsolutno sve za opuštanje i uživanje u čemu je Adebayor potpuni profesionalac.

Adebayor se kaje što se više nije trudio jer bi imao više para: "Da se barem nisam smijao Ronaldu"

Čovjek koji je proglašen najvećom škrticom među fudbalerima, Togoanac Emmanuel Adebayor (38), uživa po završetku igračke karijere. Često putuje po svijetu, obišao je dobar dio Afrike, gdje drži predavanja mladim fudbalerima o tome kako trebaju razmišljati ako postanu profesionalni fudbaleri.

Oglasi

Emmanuel Adebayor poznat je kao velika škrtica što se novca tiče. On je tokom karijere naplatio svoj talenat igrajući za neke od najjačih evropskih klubova i javno je poručio da nikom ne želi davati svoj novac, pa ni onim koji su najviše ugroženi.

"Za one koje pričaju kako ne doniram novac bit ću veoma jasan. Jednostavno je, ne dam novac. Radim šta želim, jedem šta želim i svakako će biti onih koji će govoriti kako ništa nisam donirao", rekao je nedavno Adebayor i dodao je:

"Porede me s Drogbom i Eto'om, ali ja nisam kao oni. Ja sam Emmanuel Adebayor i uvijek ću raditi ono što ja želim", rekao je Adebayor.

Ipak, ovaj 38-godišnji Togoanac žali što tokom karijere nije više trenirao. Razlog je naravno novac i slava, pa je mladim fudbalerima u Keniji gdje je nedavno bio savjetovao da rade žestoko kako bi imali više.

Oglasi

"Brinite se o sebi i žrtvujte se za karijeru. Uvijek znajte prioritete. Da sam ja više brinuo o treningu, a manje partijao, imao bih još veću karijeru i vjerovatno bih se borio s Messijem i Ronaldom za Zlatnu loptu", govori Adebayor i nastavlja:

"Nemojte me shvatiti pogrešno. Uživao sam u fudbalskoj karijeri, bila je vrhunska, ali uvijek se pitam šta bi bilo da sam manje partijao, više trenirao i više se trudio".

Otkrio je Adebayor kako su se u Real Madridu saigrači smijali na račun radne etike Cristiana Ronalda.

"Igrao sam s Ronaldom u Real Madridu, a on je bio opsjednut teretanom. Kad god bi on trenirao, mi smo se smijali. Pogledajte ga sad. Potpisao je najveći ugovor ikad u Saudijskoj Arabiji", rekao je Adebayor.

Nekadašnji napadač danas vodi nekoliko biznisa. Ide mu jako dobro, a prema informacijama koje se mogu pronaći, njegovo bogatstvo se procjenjuje na oko 50 miliona eura.

Emmanuel Adebayor je karijeru počeo u francuskom Metzu. Prvi veliki transfer napravio je 2003. godine kada je postao član Monaca, ali je većinu karijere proveo u Engleskoj.

Od 2006. je bio stanovnik Ostrva. Igrao je za Arsenal, Manchester City, Tottenham i Crystal Palace, te je kratak period 2011. godine proveo na posudbi u Real Madridu.

Završni dio karijere proveo je u Turskoj (Bašakšehir i Kayserispor) te u paragvajskoj Olimpiji za koju je 2020. godine odigrao samo dvije utakmice nakon čega je zbog pandemije okončao karijeru.

Oglasi