Fudbalski as završio na psihijatriji: "Otišao sam predaleko"

Argentincu nije dobro

Fudbalski as završio na psihijatriji: "Otišao sam predaleko"

Edmir Škorić

Ezequiel Lavezzi, bivši reprezentativac Argentine, primljen je u psihijatrijski centar nakon hipomanične krize u kojoj je škarama povrijeđen u abdomen.

Lavezzi je ostavio trag igrajući u Evropi z Napoli i PSG, ali ima već neko vrijeme metalnih problema, pa je 7. januara primljen u ustanovu za mentalno zdravlje i još uvijek nije zakazan datum kada će napustiti ovu ustanovu.

Argentinski tisak objavljuje da Lavezzijevi zdravstveni problemi, zbog kojih je morao biti primljen u psihijatrijski centar u Buenos Airesu, proizlaze iz "problematične konzumacije" alkohola: "Jako volim tekilu. Pio sam puno vina".

Mauricio D'Alessandro, njegov advokat, objasnio je za 'SoFoot' da je bivši fudbaler hospitaliziran zbog "psihijatrijskog poremećaja. Patio je od hipomanije, kroničnog poremećaja raspoloženja. Već je u prošlosti trpio posljedice ove patologije."

Prema riječima samog Mauricija D'Alessandra, hipomanija od koje pati Ezequiel Lavezzi je "kronični psihijatrijski poremećaj koji utječe na raspoloženje i može dovesti osobu koja pati do samoozljeđivanja."

Oglasi

Fakultet za psihologiju i psihijatriju definiše hipomaniju kao "stanje mentalnog uzbuđenja, koje karakterišu pretjerane razine energije, dezinhibicija i sklonost iritaciji."

Objašnjava da hipomanična epizoda može trajati od jednog do četiri dana sa sljedećim simptomima: nerazmjerno samopouzdanje, osjećaj pretjerane energije, nemogućnost spavanja i poštivanja odmora, stalna potreba za razgovorom bez prestanka, sklonost hedonizmu, sudjelovanje u aktivnostima koji uključuju rizike, nemogućnost kontrole misli i let ideja te sposobnost postizanja velikog broja postavljenih ciljeva.

Sam Lavezzi priznao je, neposredno prije ulaska u psihijatrijsku bolnicu, da sam se "pokušao očistiti u drugoj klinici u Buenos Airesu, ali nisam mogao. Nisam imao izbora... Teško je, ali moram to učiniti. Moram promijeniti svoj život i svoje navike. I sve to moram učiniti za svog sina. Otišao sam predaleko".

Lavezzi, koji se povukao iz fudbala 2020. nakon igranja za Hebei FC u Kini, morao je biti primljen u kliniku Cantegril nakon što je bio uključen u incident u svom domu u kojem je škarama povrijeđen u trbuh.

"U zoru je počeo vikati i govoriti da ima ljudi u kući. Njegov brat je počeo tražiti posvuda i zgrabio je neke škare... Brat mu je rekao da nema nikoga. Ezequiel Lavezzi je inzistirao da ima. U tom trenutku je izgubio je živce. Brat ga je zgrabio i oni su pali. Kada je Pocho pao osjetio je jaku bol. Površinske rane na trbuhu nastale su od ovih škara, a ne od bilo koje druge povrede", objasnio je advokat Lavezzija nakon tog incidenta.

Argentinac je četiri puta osvajao Ligu 1 s Parižanima, dvaput Kup Francuske i jednom Superkuo te zemlje, dok je s Napolijem bio osvajač Kupa Italije, a sa San Lorenzom 2007. prvak Argentine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi