Legendarni Barthez nakon završetka karijere totalno promijenio svoj život i ispunio svoj san

Veoma uspješan u motosportu

Legendarni Barthez nakon završetka karijere totalno promijenio svoj život i ispunio svoj san

Endin Čaušević

Legendarni francuski golman Fabien Barthez najbolje dane svoje karijere proveo je u dresu Manchester Uniteda.

Barthez je svoju igračku karijeru završio 2007. godine u dresu Nantesa, ali svi ga najviše pamtimo po vremenu dok je nosio dres Manchester Uniteda.

Ovaj 49-godišnjak je u Manchester United stigoa na ljeto 2000. godine iz monaca i na Old Traffordu je boravio četiri godina, a nakon toga odlučio je da se vrati u Francusku gdje je potpisao za Marseille.

Legendarni golman je u dresu Uniteda branio na 139 utakmica, a veliki trag ostavio je i u reprezentaciji Francuske za koju je upisao 87 utakmica, te je uspio osvojiti Svjetsko i Evropsko prvenstvo.

Međutim, nakon što je 2007. godine odlučio da završi svoju karijeru Barthez je totalno promijenio način svog života. Fudbal više nije glavna stvar za njega, te se posvetio drugim stvarima.

Naime, on se već nekoliko godina bavi motosportom i čak je vlasnik jedne od ekipa koja se takmiči u legendarnoj utrci Le Mans koja traje 24 sata.

Oglasi

Barthez će i ove godine biti dio ove utrke po četvrti put u svojoj karijeri u motosportu. Barthez se ovim sportom počeo profesionalno baviti 2008. godine kada se takmičio u Porsche Carrera kupu Francuske.

Da je itekako dobar za volanom pokazao je 2013. godine kada je postao GT prvak Francuske. Osnovao je tim s bivšim vozačem Formule 1, Olivierom Panisom, te se totalno posvetio motosportu.

"Uvijek sam bio fasciniran motosportom, čak i kada sam igrao nogomet. Jednostavno, oduvijek me privlačio", kazao je Barthez jednom prilikom i dodao.

"Morao sam čekati kraj profesionalne karijere da se okušam s automobilima. Prednost, za razliku od fudbala, je ta što možete biti dobri sa 35 ili 40 godina, a tada prestanete da igrate fudbal".

Iako je u svojoj golmanskoj karijeri imao dosta kikseva koji se i danas pamte jasno je da je riješ o zaista sjajnom golmanu.

Barthez je s Marseilleom 1993. godine postao prvak Evrope, a Lique 1 osvojio je u dresu Monaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti