Obračun najboljih svjetskih freestyle nogometaša uživo na internetu

Obračun najboljih svjetskih freestyle nogometaša uživo na internetu

M. Šljivak

U subotu 14. novembra održava se veliko finale takmičenja Red Bull Street Style 2020, u kojem će se 24 takmičara iz 11 zemalja boriti za titule najboljih svjetskih freestyle nogometaša. Među sudijama je i legendarni Cesc Fabregas, a sve se može pratiti u prenosu uživo na internetu od 20 sati.

Nakon pet mjeseci intenzivnih kvalifikacija i takmičenja, poznati su učesnici Svjetskog finala Red Bull Street Style 2020, najprestižnijeg i najvećeg svjetskog takmičenja u freestyle nogometu, odnosno u izvođenju trikova i vještini baratanja loptom. Ovogodišnje izdanje takmičenja se zbog pandemije koronavirusa održava u online formatu.

Šesnaest muškaraca i osam žena će se u subotu 14. novembra, s početkom u 20 sati, po prvi put takmičiti online pred globalnim auditorijem, a sve će biti direktno prenošeno putem live streama na YouTubeu i Red Bull TV, te društvenim mrežama.

Finalisti, koji su svoje mjesto izborili između više od 500 kandidata, dolaze iz 11 zemalja sa četiri kontinenta, a najviše predstavnika će imati Japan - čak osam.

Favoriti kod muškaraca su Norvežanin Erlend Fagerli (svjetski prvak 2018) i njegov brat Brynjar Fagerli, zatim Poljak Szymon „Szymo“ Skalski (prvak 2013), te Japanac Kosuke Takahashi (viceprvak 2016).

„Veoma je uzbudljivo. Japanski freestyleri posjeduju svoju vlastitu kreativnost i originalnost. Mislim da imam šanse za pobjedu, ali ima mnogo jakih protivnika“, izjavio je Takahashi.

Finale žena donosi konkurenciju iz snova, jer će nastupiti sve dosadašnje svjetske prvakinje: Mađarica Kitti Szász (2012, 2013), Poljakinja Aguska Mnich (2018) i Francuskinja Mélody Donchet (2014, 2016, 2019). No, ozbiljno prijete i nove snage, kao što su Miyoshi Miharu (Japan) i Lia Lewis Gribius (UK).

„Uzbudljivo je - volim se oprobavati u novim situacijama. Pokušat ću dati sve od sebe da nakon toliko godina ponovo dođem do vrha. Nikada prije nisam toliko trenirala i nadam se da ću se predstaviti u najboljem izdanju“, rekla je 29-godišnja Szász.

Francuska ikona freestyle nogometa, 36-godišnji Garnier, osvojio je prvo izdanje takmičenja 2008. godine. Ove godine zbog povrede ne učestvuje, ali će biti stručni komentator u direktnom prenosu.

„Neki od trikova koji su zaista efektni na sceni možda i ne izgledaju tako moćno pred kamerama, jer je perspektiva drugačija, tako da morate imati tajno oružje da iznenadite sudije“, objašnjava Garnier.

Legendarni španski veznjak Cesc Fabregas bit će sudija u kategoriji Najbolji trik, čime će se pridružiti plejadi nogometnih asova koji su prethodnih godina bili u ulogama sudija (Gary Neville, Fabio Cannavaro, Edgar Davids, Roberto Carlos, Pável Pardo i Luís 'Nani' Almeida).

U sklopu Red Bull Street Style takmičenja, Bosnu i Hercegovinu je 2010. godine posjetio čuveni Edgar Davids, dok se 2012. među sudijama bh. finala na krovu Bosmala u Sarajevu našao naš proslavljeni nogometaš Vedad Ibišević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije