Pique je napravio takvo poslovno carstvo da ga glava zaboli računajući koliko novca ima

Štoper Barcelone odlazi u penziju

Pique je napravio takvo poslovno carstvo da ga glava zaboli računajući koliko novca ima

Admin Čaušević

Gerard Pique je iznenadio fudbalski svijet odlukom da se penzioniše usred sezone. Osim što je bio uspješan na terenu, poznati defanzivac je vukao i ispravne poslovne poteze pa raspolaže zaista ogromnim bogatstvom.

Mnogi se pitaju šta će Pique raditi nakon ono što napusti ono što oduvijek radio - igrao fudbal. Uvijek je tvrdio da je igranje za Barcelonu njegov glavni izvor prihoda, ali da je lto zapravo tako?

Čini se da je bivši reprezentativac Španije godinama unazad pripremao teren za odlak u penziju jer prema podacima španskog trgovačkog regista on ima 14 rukovodećih pozicija u 11 različitih firmi.

Prije pandemije Covida19 njegova je neto plata iznosila 8.589.000 eura, koju je primao već dugi niz sezona, no s pandemijom je plata morala biti smanjena za 70%, a on je sam na svojim društvenim mrežama pokazao dokaz prema kojem mu je plata 2.333.000 eura.

Za Katalonca se govorilo da nije fudbaler koji je zaradio najviše novca, ali on sam je pokazao da ima osjećaj za biznis i ulaganje te da se poslu voli posvetiti u potpunosti.

Vjeruje se da ima neto vrijednosti 80 miliona eura, dakle ne računajući nekretnine i kompanije čiji je vlasnik. Sam Pique je prije nekoliko godina u jednoj emisiji rekao da je njegova neto vrijednost veća od one cijelog Espanyola, koja je iznosila oko 57 milijuna.

Oglasi

Dio svog novca iskorišio je za kupovinu nekretnina, prije par godina kupio je zgradu u srcu Barcelone u vrijednosti od 15 miliona eura. Namjera mu je bila sanirati ga i izgraditi luksuzne kuće, budući da je dobio dozvolu za izvođenje tih radova.

Još dvije nekretnine koje posjeduje kupio je zajedno sa Shakirom, jednu 2012. godine, koja se nalazi u Esplugues de Llobregatu, a čija je vrijednost 4.8 miliona eura. Vlasnik druge je postao2015., radi se o imanju u blizini stadiona Nou Camp, procijenjeno na 5.3 miliona.

Na svom računu fudbaler ima svoju kuću koju je kupio prije nego što je krenuo u vezu sa Shakirom. Nalazi se u Barceloni ima tri sprata i procjenjuje se na oko pet miliona eura.

Ni sam ne zna koliki profit su mu donijele njegove kompanije. Neke brojke poznate su već nekoliko godina. Primjerice, s njegovim brendom sunčanih naočala Kypers, koje je naslijedio od porodice, u 2019. fakturisali su 1.842.404,08 eura. U svojoj fmiri EMR, s kojom se bavi e-sportom, u godini dana fakturisao je 1.520.689,05 eura.

Osim toga, preko mediji u Španiji ranije su pisali da je njegova tvrtka Deel Kosmos uzela 24 miliona eura provizije za odvođenje Španskog superkupa u Saudijsku Arabiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi