Ideja za vikend uz Pan i Mirzu Nišića: Vrhunski hamburger na koji niko neće ostati ravnodušan

Ideja za vikend uz Pan i Mirzu Nišića: Vrhunski hamburger na koji niko neće ostati ravnodušan

Sponzorski tekst

Lijepo vrijeme donosi prilike za druženje i mnogima najdražu vanjsku aktivnost – roštiljanje. U nastavku vam donosimo detaljan recept za najsočnije hamburgere koji neće ostaviti ravnodušnim ni najveće kritičare u vašoj ekipi. 

Burger pecivo (Brioš)

- Brašno T-400 420 grama
- Suhi kvasac 7 grama
- Sol 5 grama
- Šećer 30 grama
- Rastopljen puter 30 grama
- Toplo mlijeko 240 ml
- Jaje 1 komad

Tijesto dobro umijesiti i podijeliti na šest ili osam jednakih dijelova, formirati loptice i ostaviti 40 do 60 minuta na sobnoj temperaturi da nadođe.
Nakon toga umutiti jedno jaje, premazati tijesto i posuti sjemenkama susama.

U već zagrijanu pećnicu na 200 stepeni ubaciti tijesto i peći 12-15 minuta ili do zlatno smeđe boje.

Burger sos/umak

Oglasi

- Majoneza 2 kašike
- Senf 1 kašika
- Kiseli krastavac sitno isjeckan
- Malo vode od kiselih krastavaca

Meso za Burger (junetina)

- 40% plećka
- 45% flam
- 15% mast

Sjediniti i samo jednom grubo samljeti, bez miješanja i gnječenja mesa formirati loptice cca 100 grama, po dvije za svaki Burger.

Na visokoj temperaturi meso peći na ploči od gusa, inoxa ili na tanjirači. Odmah nakon stavljanja mesa da se peče pritisnuti ga kako biste dobili što tanju pljeskavicu, posoliti sa jedne strane.

Odmah nakon okretanja dodati po jedan listić cheddar sira. Pečeno meso staviti jedno na drugo i dodati u burger.

Sastavljanje Burgera

Na donji dio peciva prvo dodati sos/umak, sitno sjeckanu zelenu salatu, tanko izrezan paradajz i preko toga meso. Zatvoriti burger gornjim dijelom peciva i uživati!

Oglasi