Igor Crnadak se zbog zastave s ljiljanima na trofeju Lige Evrope žalio UEFA-i

Bura se ne stišava zbog pomenute zastave

Igor Crnadak se zbog zastave s ljiljanima na trofeju Lige Evrope žalio UEFA-i

S. Grebović

Iz kabineta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka izašlo je saopštenje za javnost u kojem ministar izražava svoje nezadovoljstvo zbog, kako je on rekao, 'ratne zastave RBiH' koja se nalazi na peharu Lige Evrope.

šinu u javnosti manjeg bh. entiteta podigla je priča našeg portala od prije par dana, o zastavi sa ljiljanima pod kojom je naša zemlja primljena u Ujedinjene Nacije 22. maja 1991. godine, a koja se nalazi na pomenutom peharu.

Na dnu peharu dizajniranog u milanskoj radionici Bertoni se nalaze zastave UEFA članica, a ugravirana su i imena klubova osvajača nekadašnjeg Kupa UEFA, odnosno današnje Europa lige.

Interesantno na trofeju se umjesto današnje nalazi prva poslijeratna zastava BiH. Kada je BiH postala nezavisna, zastava s ljiljanima bila je službena u našoj zemlji te je vjerovatno to razlog zašto se na trofeju nalazi zastava koja simbolizuje srednjovijekovni simbol, bosanski ljiljan.

Crnadak kaže da ta zastava vrijeđa njega, ali i sve pripadnike srpskog naroda u našoj zemlji.

"Dužan sam da reagujem nakon što sam u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi ratna zastava BiH. Naime, to je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH - od 1992. do 1995. godine", riječi su Crnadka.

To je bila zvanična zastava Republike Bosne i Hercegovine od 1992. godine te se upotrebljavala sve do 1998. godine.

"U BiH svi narodi koje žive vole fudbal, ali ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge. Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sad nalazi na trofeju to nije", rekao je Crnadak te dodao da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH o pismu u vezi sa ovim slučajem informisalo i članove Predsjedništva BiH.

Top Komentari

Rajvosa2019
Coravom djikanu ako nesto nepase , na traktor i kod pickoustog u BG
60 0
AS83
Zašto se mi nebi žalili da se ukine zastava takozvane ‘RS’? I to je ratna zastava ako se ne varam... a da ne spominjem da predstavlja samo jedan narod iako tu žive i ostali...
53 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi