Imao je male snove, gradio karijeru, a sinoć je svom učitelju pokazao da je duplo bolji od njega

Prepoznajete li ga?

Imao je male snove, gradio karijeru, a sinoć je svom učitelju pokazao da je duplo bolji od njega

E. Ganibegović

Prepoznatljiv je po svojoj harizmi i načinu na koji vole život, te bez obzira na to za koga navijali, njega morate voljeti.

Prepoznatljiv je po svojoj harizmi i načinu na koji vole život, te bez obzira na to za koga navijali, njega morate voljeti.

Rođen je u Stuttgartu 16. juna 1967. godine. Otac Norbert bio je pristojan amaterski fudbaler, a majka Elisabeth prodavačica.

Većinu svog djetinjstva proveo je u njemačkom švarcvaldskom selu Glatten, gdje su njega i njegove dvije starije sestre Isolde Reich i Stefanie odgajali roditelji. Kao dijete se slagao sa svima. Njegov život u ranom djetinjstvu bio je usredotočen na riječi "odanost" i nije volio sanjati velike snove.

Kao dječaku, nije mu mnogo trebalo da bude zadovoljan i sretan. Odanost i požrtvovanost bili su mu najvažniji i držali ga na zemlji.

Dječački san bio mu je da postane fudbaler. Taj san počeo je kada se pridružio lokalnom klubu Ergenzingen u dobi od 16 godina. Naučio je sam sebe da neke stvari ne shvata preozbiljno i vjerovao je da stvari ne mogu uvijek teći onako kako bi on htio, te se uvijek iznova podizao i pokušavao ponovo.

Oglasi

Većinu svoje 15-godišnje igračke karijere proveo je u Mainzu. Počeo je kao napadač, a 1995. godine postao desni bek, a za Mainz je postigao ukupno 52 gola u prvenstvu.

Nakon penzionisanja, Mainz ga je imenovao za menadžera 27. februara 2001. godine nakon smjene Eckharda Krautzuna. U tom vremenu inspirisao ga je profesor njemačkog fudbala - Ralf Rangnick.

Kada smo došli do ovdje, vrijeme je i da vam otkrijemo o kome se radi, iako ste do sada vjerovatno pretpostavili - riječ je o Jurgenu Kloppu.

Dječak s malim snovima sinoć je uspio da deklasirao čovjeka kojem se nekad divio vodeći svoj Liverpool do 4:0 pobjede u derbiju protiv Manchester Uniteda kojeg će do kraja sezone voditi Rangnick.

No, nastavimo dalje. Sedam godina je Klopp bio trener Mainza, a za to vrijeme je izborio prvi pasman u Bundesligu i Kup UEFA u sezoni 2005/06. Godine 2008. preuzeo je Borussiju Dortmund i odveo je do trofeja njemačkog prvaka 2011. i 2012. godine, kao i Kupa 2012., Superkupa 2013. i 2014. godine te nastupa u finalu Lige prvaka 2013. godine.

Oglasi

Trener Liverpoola je postao u oktobru 2015. kao tek drugi Nijemac koji je ikada radio u Premier ligi nakon Felixa Magatha koji je preuzeo Fulham godinu dana prije.

S Liverpoolom je Klopp dotakao vrh. Godine 2019. Redsima je donio naslov prvaka Evrope, a godinu kasnije i toliko željenu titulu prvaka Engleske, kao i trofej prvaka svijeta, te UEFA-in Superkup. U pomenutim godinama je proglašavan i za najboljeg trenera na svijetu. Što se Liverpoola tiče, osvojio je nakon toga još Liga kup i to ove sezone.

Ova sezona bi mogla biti i najbolja u historiji za Liverpool, a i za njega kao trenera.

Jedan kiks Manchester Cityja do kraja će Redsima biti dovoljan da, uz sve pobjede, osvoji titulu prvaka Engleske, plasirali su se i u finale FA Cupa gdje će igrati protiv Chelseaja, a u Ligi prvaka stigli su do polufinala gdje su objektivno veliki favoriti protiv Villarreala.

Dakle, u ovoj sezoni Liverpool bi mogao osvojiti četiri trofeja, a junak naše današnje priče vjerovatno nakon toga dobiti treću nagradu za najboljeg trenera svijeta.

Top Komentari

rauber_bh
Institucija
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi