Legenda koju je stvorio Football Manager: Njegova bajka prekratko je trajala

Zaigrao u Villi, pa se vratio u Finsku

Legenda koju je stvorio Football Manager: Njegova bajka prekratko je trajala

E. Škorić

Ako ste barem jednom u životu zaigrali čuveni Football Manager, onda ćete razumjeti priču bivšeg finskog reprezentativca Mike Aaritala. Ako niste, nemoguće vam ju je dočarati.

Football Manager je jedna od najzaraznijih sportskih simulacija i traje još s kraja devedesetih godina. Najprije kao Championship Manager, a potom Football Manager. Za one koji možda (kojim čudom) ne znaju o čemu se radi, riječ je o video igri u kojoj ste jednostavno menadžer, izaberete tim, odlučujete o pojačanjima, taktici, a onda idete u pohod na trofeje. Oni najzagriženiji biraju uglavnom neke niželigaške i manje poznate timove od kojih godinama kasnije naprave prvaka Evrope i tako ispisuju historiju.

Ono što je posebno jeste da postoji niz igrača koji, makar na igrici, postaju legende. Mika Aaritalo je jedan od njih. Za ovog Finca možda nikada niste ni čuli, ali smatra se jednom od CM/FM legendi. Ofanzivac, krilni igrač sa dobrim osjećaem za gol, sjajnim prodorom i izuzetnom tehnikom je zapravo postao hit jer košta samo 200.000 funti na početku igre. Za mizernih 200.000 funti dobijete čarobnjaka na lijevoj strani, a kasnije ga možete prodati za ogroman novac.

Aaritalo je 2008. godine igrao za svoj rodni klub Turun Palloseura ili poznatije kao TPS, ali barem na igrici je nosio dresove mnogih velikana. I sam Mika priznaje da je obožavao igrati Football Manager, ali da je i sam sebe često kupovao kada bi preuzeo neki tim.

"Puno sam igrao prve verzije Football Managera. Svaki put kad bih počeo novu karijeru, doveo bih sebe u tim, ali nisam mislio da ću postati legenda. Počeo sam da dobijam poruke na Facebooku iz cijele Evrope. Bio sam u fazonu 'šta se događa?'. Ljudi traže da im pošaljem dres, ali nisam imao toliko dresova. Kažu da sam legenda, osjećaj je kul, ali i pomalo je čudno sve to", priznao je Aaritalo u jednom intervjuu.

Unatoč nekim velikim zastojima u karijeri, simpatični Finac zasigurno ima svoju priču. Postao je meta nekih od najvećih klubova u Evropi, uključujući Manchester United i Arsenal, a uočio ga je veliki Graham Taylor dok je igrao za svoj voljeni TPS.

Oglasi

Također je nastupio šest puta za Finsku i igrao uz nacionalno blago Jarija Litmanena... Šta se onda dogodilo s takvim talentom s Football Managera?

"Imao sam 16 godina kad sam prvi put pozvan u omladinski tim Finske. Zabijao sam golove i morao sam igrati s omladinskom reprezentacijom. Zabio sam 15 golova u 10 utakmica ili nešto slično. Bilo mi je jako dobro. Bila su to dobra vremena. S 15 ili 16 godina počinješ da razmišljaš o drugim opcijama. Stvari su mogle lako biti drugačije. U toj dobi počinješ da radiš stvari koje nisu toliko ponosne, ali kada sam prvi put pozvan u mladu reprezentaciju, promijenio mi se mentalitet", priča legendarni Finac.

Tinejdžer je za svoju zemlju nastupio na Evropskom prvenstvu do 17 godina u Danskoj, gdje se borio protiv Engleske i jednog Waynea Rooneyja, koji je tog ljeta bio "velika zvijezda".

"Sjećam se da su svi govorili da je igrao u Premier ligi za Everton", prisjeća se.

Oglasi

Na tom je turniru Finska postigla tri gola i sve golove dao je Aaritalo.

Brojni klubovi sa zanimanjem su pratili njegov napredak na Evorpskom prvenstvu, uključujući Feyenoord, Bröndby IF i Charlton, koji je te sezone osvojio 12. mjesto u Premier ligi.

"Otišao sam u Charlton na dvije sedmice i ponudili su mi ugovor u mladom timu".

Aaritalo je još igrao za omladinski tim TPS-a Turku kada je menadžer prvog tima Aston Ville Graham Taylor ušao na let iz Birminghama za Finsku kako bi pogledao jednu od njegovih utakmica.

Oglasi

Nak kraju je finski ofanzivac otputovao u Englesku i 2002. godine je potpisao ugovor na tri godine.

Međutim, kako je Villa bila u opasnoj zoni i borila se za ostanak u ligi, te sezone je tinejdžer ostao u sjeni Juana Pabla Angela, Olofa Mellberga i Garetha Barryja. Kako je Villu pet mjeseci kasnije napustio menadžer Taylor, tako su i Aaritalove nade pale u vodu.

Dolaskom Davida O'Learyja ponestalo je mjesta u timu za Aritala, pošto novi menadžer nije imao viziju za mlade talente i uglavnom se bazirao na iskusnije igrače u timu.

"Za mene je sve išlo dobro u prvih šest mjeseci, ali kada je Taylor otišao, sve se promijenilo. O'Leary je kupovao gotove igrače, kao što je to radio u Leedsu. Povrijedio sam se nedugo nakon toga, počeo sam da čeznem za kućom... Bio je to težak period", ispričao je 36-godišnji Finac.

Aaritalo se 2005. godine vratio u Turku, a na pitanje da li je požalio zbog karijere, odgovorio je:

Oglasi

"Mislim da sam jedino razmišljao da li bih, da sam ostao u Engleskoj, napravio karijeru s drugim timom? Mada, možda nisam bio psihički spreman da ostanem jer sam imao jedan težak period u životu prije povratka u Finsku. Postalo mi je previše teško da budem sam daleko od kuće, nedostala mi je moja porodica".

Nakon što je na ljeto napustio Villa Park, Aaritalo je imao 196 nastupa za finski klub između 2005. i 2015. godine, te je opet privukao interes evropskih klubova nakon što je postigao 47 golova u svim takmičenjima.

Onda je otišao na posudbu u njemački Holstein Hiel, ali ni tamo stvari nisu išle dobro. Treći put se u karijeri vratio u Finsku, igrao za Lahti,KuPS i na kraju TPS Turku.

Neki njegovi saigrači iz Aston Ville, koji su također bili tinejdžeri, danas igraju u velikim klubovima. Gary Cahill je u Evertonu, Steven Davis u Glasgow Rangersu.

"Tako je lijepo vidjeti da su neki momci s kojima sam igrao dugo godina bili zapaženi u svijetu nogometa. Moj put je bio nažalost drugačiji, ali ne žalim ni za čim", zaključio je Finac koji je, ako ništa, barem po Football Manageru ostavio veliki trag.

Top Komentari

313
Niko ko Skandinavci
2 0
Deepy
Ubijo tip na manageru, CR je mala maca bio za njega
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi