Mali zeleni slavi 55. rođendan

Po mnogima najbolji fudbaler svih vremena

Mali zeleni slavi 55. rođendan

Endin Čaušević

Legendarni argentinski fudbaler i po mnogima najbolji fudbaler svih vremena Diego Armando Maradona danas proslavlja svoj 55. rođendan.

Maradona je za mnoge ljubitelje fudbala najbolji igrač koji se pojavio u historiji tog sporta. Argentinski čarobnjak rođen je 30. oktobra 1960. godine u Lanusu, a prve korake napravio je ekipi Argentinos Juniorsa 1976. godine.

Nakon pet sezona u tom klubu "mali zeleni" prešao je u Bocu Juniors gdje i danas ima status božanstva. Maradona je u Boci igrao u sezoni 1981/82. i u 40 nastupa postigao je 28 golova.

Ipak, Maradona je najveći trag ostavio u Napoliju u kojem je igrao sedam godina. U Napoliju je odigrao 188 utakmica i postigao je 81 gol.

Za reprezentaciju je odigrao 94 utakmice i dao je 34 gola. Sa Argentinom je 1986. godine postao prvak svijeta. Na SP 1986. godine Maradona je u četvrtfinalu protiv Engleske postigao gol rukom i dobio je nadimak "Božija ruka".

Van terena Argentinac je vodio dosta buran život, a poznato je da je dugo bio ovisan o kokainu.

Maradona je 2008. godine preuzeo reprezentaciju Argentine koju je vodio 2010. godine vodio na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Trenutno se nalazi u argentinskoj Primeri D u ekipi Deportivo Riestra u kojoj ima funkciju "duhvnog" trenera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.