Mehaničarski tim Red Bulla odradio pit-stop u bezgravitacionom prostoru

Mehaničarski tim Red Bulla odradio pit-stop u bezgravitacionom prostoru

M. Šljivak

Mehaničari Aston Martin Red Bull Racing ekipe trebali su novi izazov nakon što su tri puta uzastopno obarali rekorde najbržeg pit-stopa u Formuli 1 ove sezone. Pronašli su ga na visini od gotovo 10 hiljada metara u avionu Ilyushin Il-76 MDK, koji služi za trening kosmonauta.

Uz pomoć ruske svemirske agencije Roscosmos, Red Bullov tim je dovezao bolid 2005 RB1 u kosmonautski trening centar "Yuri Gagarin" u Zvjezdanom gradu, vojnoj oblasti u blizini Moskve.

Tokom sedmice, 16 članova mehaničarske ekipe prolazilo je brzi kurs u obuci kosmonauta, pripremajući se za više letova u bezgravitacionom trupu aviona, zajedno s F1 bolidom i filmskom posadom od deset ljudi.

Svaki se let sastojao od niza uspona i padova, na način da se zrakoplov penjao pod uglom od 45 stepeni, a zatim slobodno padao, te se na taj način stvorilo razdoblje gotovo bez gravitacije koje traje oko 22 sekunde prije sljedećeg uspona.

"Želudac mi je bio u redu, ali osjećao sam se kao da će mi glava eksplodirati. Bilo je potrebno dva ili tri pokušaja da shvatite što se događa. U početku nisam mogao normalno razmišljati. Moj mozak nije mogao izračunati što se događa. Sudjelovao sam u nekim posebnim događajima, od slaloma automobila u Kitzbühelu do slanih jezera Argentine, bili smo na nekim čudnim mjestima i radili neke čudne stvari, ali ovo je najčudnije i najposebnije do sada jer jednostavno nema ništa čime bi se moglo usporediti", rekao je koordinator tima za Mark Willis.

Automobil, oprema i rezervni dijelovi morali su biti pažljivo osigurani prije i nakon svakog bestežinskog razdoblja kako bi se izbjegle rizične situacije i moguće nesreće.

Ekipa je za svako snimanje imala oko 15 sekundi, što je, prema njihovom priznanju, fizički i tehnički najzahtjevnija aktivnost koju je mehaničarski tim ikada poduzeo.

"Shvatite koliko se oslanjate na gravitaciju tek kad je nemate! To vas primora da razmišljate i djelujete na drugačiji način - i to je bilo sjajno. Bila je to jedinstvena životna prilika i, iskreno, mogao bih ostati i raditi ovo cijeli mjesec. Bilo je nevjerojatno. Mislim da je to najmoćnija i najzabavnija stvar koju je naš tim ikad napravio."

Bio je to svakako kreativan način da se podigne ljestvica tima Formule 1 koji je automobile prevozio svuda, od Himalaje do obala Mrtvog mora, vozeći se kroz snijeg, led i pustinju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi