Džeko je tek jedan u nizu: Na desetine bh. fudbalera ima pasoš druge države

Pokušali smo izdvojiti najzvučnija imena

Džeko je tek jedan u nizu: Na desetine bh. fudbalera ima pasoš druge države

E. Ganibegović

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko prije dva dana dobio je državljanstvo Hrvatske.

Hrvatski pasoš Dijamant je zatražio zbog poslovnih olakšica, obzirom da posjeduje poslovne subjekte u Splitu i Dubrovniku.

Iako u poznim igračkim godinama, ovo će mu svakako olakšati i u fudbalskoj karijeri, te se sada više neće voditi kao stranac u Evropskoj uniji.

Naravno, Edin Džeko nije jedini bh. fudbaler koji ima dvojno državljanstvo. Naprotiv, mnogo ih je s duplim pasošem.

Baš kao i Džeko, Toni Šunjić, Elvis Sarić, Branimir Cipetić, Mateo Sušić, Nikola Vasilj, Stjepan Lončar, Marijan Ćavar, Mato Jajalo, Zoran Kvržić i Luka Menalo imaju hrvatske papire.

Što se tiče EU papira, Sead Kolašinac, Ermin Bičakčić, Mario Vrančić i Muhamed Bešić imaju njemački pasoš, dok Anel Ahmedhodžić, Adi Nalić i Dennis Hadžikadunić imaju pasoše Švedske.

Oglasi

Obzirom da je djetinjstvo proveo tamo, Miralem Pjanić ima pasoš Luksemburga, Sanjin Prcić Francuske, a Haris Medunjanin Holandije.

Amir Hadžiahmetović i Dario Đumić imaju dansko državljanstvo, a Milan Đurić i Dario Šarić italijansko.

Povremeni bh. reprezentativac Deni Milošević ima pasoš Belgije, kao i Tino-Sven Sušić, nekada velika nada naše reprezentacije.

Povratnik u nacionalnu vrstu, Kenan Kodro, vlasnik je španskih papira obzirom da je rođen u Baskiji, dok pomalo zaboravljeni Dino Beširović ima portugalski pasoš.

Slovenački pasoš imaju Dino Hotić i Tarik Muharemović, 18-godišnji mladi reprezentativac BiH i velika nada Juventusa.

Neki fudbaleri imaju i dvojna državljanstva koja im ne olakšavaju nastup u Evropskoj uniji. U prvom redu tu su Aldin Turkeš, Izet Hajrović i Senad Lulić koji imaju švicarske papire.

Haris Hajradinović ima pasoš Makedonije, a mnogi su vlasnici i pasoša susjedne nam Srbije: Miroslav Stevanović, Siniša Saničanin, Bojan Nastić, Ognjen Vranješ, Stojan Vranješ, Stefan Kovač, Srđan Grahovac, Almedin Ziljkić i drugi.

Ministar odbrane, Asmir Begović, ima pasoš Kanade.

Top Komentari

Arnel925
Pitanje je ko od reprezentativaca nema dvojno državljanstvo??
6 0
huba
Glupa priča. Mnogi su se rodili u drugim zemljama.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi