Na današnji dan Ivica Osim otišao s klupe Jugoslavije: Rođen sam u Sarajevu, a znate šta se dešava

Legendarni bh. stručnjak

Na današnji dan Ivica Osim otišao s klupe Jugoslavije: Rođen sam u Sarajevu, a znate šta se dešava

Prošlo je dugih 27 godina otkad je legendarni bosanskohercegovački trener Ivica Osim podnio ostavku na mjesto selektora Jugoslavije. 

To se desilo 23. maja 1992. godine i to na press konferenciji u Beogradu. Razlog ostavke je početak agresije na grad Sarajevo, ali i čitavu Bosnu i Hercegovinu.

"Ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići ni u Firencu, ni u Švedsku. Moj privatni gest, vi ga možete protumačiti kako hoćete, to je neka moja lična odluka. Neću govoriti radi čega ni da objašnjavam, vi vrlo dobro znate... Ali, ako ništa drugo i ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava", rekao je tada Osim.

Njegova ostavka bila je i početak kraja za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije koja nije ni otišla na Evropsko prvenstvo u Švedsku. Umjesto nje tamo je otputovala Danska koja je na kraju postala prvak Evrope.

Osim je Jugoslaviju vodio od oktobra 1986 do maja 1992. godine, a za to vrijeme nekada zajednička reprezentacija je odigrala 39 utakmica, ostvarila 24 pobjede, četiri remija i 11 poraza.

Osim je u nastavku karijere vodio Panathinaikos, Šturm iz Graza, japanski JEF United i reprezentaciju Japana.

Treba reći i to da je bio predsjedavajući Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH koji je te 2011. godine bio u najtežim trenucima obzirom da ga je UEFA i FIFA suspendovala. Svakako da je svojim poznanstvima i uticajem zajedno sa saradnicima koji su bili u Komitetu spasio bh. fudbal, a nakon što je došlo do usvajanja novog Statuta, evropska i svjetska kuća fudbala su skinuli suspenziju Nogometnom savezu BiH.

Top Komentari

MirzaBarucic
I onda provincijalci iz Tuzle krenu pljuvati i omalovažavati ovog čovjeka.
0 9
GEC
INSTITUCIJA
1 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi