Natalija se sa stadiona u suzama vratila kući: "Rekao mi je da me treba dobro..."

Poljska sutkinja doživjela užasne stvari na stadionu

Natalija se sa stadiona u suzama vratila kući: "Rekao mi je da me treba dobro..."

Edmir Škorić

Nije jednostavno biti sudija, naročito na nekim terenima u nižim ligama, ali sve to posebno je opasno i neugodno ako ste žensko, a sve više dama odlučuje se na bavljenje ovim nezahvalnim poslom, pa se često nalaze u jako ružnim i neprijatnim situacijama.

Natalija Wawrzyniak je 27-godišnja poljska sutkinja koja je imala jako loše iskustvo na jednom od stadiona. Nju je nogomet oduvijek privlačio, a igrala je u prošlosti za Golu iz Czestochowe, dok nije pokidala ligamente i prekinula karijeru. Onda ju je zaručnik Piotr nagovorio da ide na konkurs za sudije, pa se posvetila novom izazovu i uspješno počela da sudi.

Na terenima se pojavila 2019. godine. Najprije je bila linijska sutkinja, a sada je sve češće ona ta koja dijeli pravu kao glavna sutkinja. Ona sudi na niželigaškim terenima i susreće se sa raznim neugodnim situacijama.

“Najviše me boli što igrači i treneri imaju pretjerano mišljenje jedni o drugima. Ne shvaćaju da na najnižu razinu dolaze mlade sudije, koji tek uče i stječu iskustvo. Ako pogriješimo, na našu stranu lete takvi epiteti da ih je žalosno citirati", kazala je Natalija otoreno o problemu s kojim se suočavala već godinama.

Situacija o kojoj je Natalija pričala, a koja je zaista užasna, dogodila se na njenoj drugoj utakmici u životu.

Oglasi

"Trener je očito imao probleme sam sa sobom. Doveo je u pitanje sve moje odluke. Rekao je da sam sposobna samo za kuhinju, a ne da sudim. I govorio je svojim igračima da sam dobra samo za krevet i ništa više", govori Natalija i nastavlja:

"Nakon utakmice rekao je da bi, da ima kćer kao što sam ja, razbio joj glavu. To više nije uvreda, odrubiti nekom glavu je nešto mnogo opasnije". 

Tokom naredne utakmice isti je trener ponovno kritikovao Natalijine odluke. Zbog toga je dobio crveni karton.  Trener koji je vrijeđao Nataliju Wawrzyniak dobio je novčanu kaznu od saveza i suspendovan je na tri utakmice.

Imala je još jedan skandalozan primjer, kada joj je golman jedne domaće ekipe nakon utakmice rekao: "Da li želiš dobar kur**, da te neko od nas dobro po*ebe". Natalija nije odustajala od suđenja. Obrisala je suze, stisnula zube i nastavila suditi.

Oglasi

"Najteže je mladim sutkinjama i ženama", kaže bivši sudija u Poljskoj Rafał Rostkowski. Natalija bi sigurno potpisala ove riječi.

"Voljela bih se popeti što više i preživjeti B-klasu (jedna od najnižih liga u Poljskoj), ako ovdje psihički mogu preživjeti. Osim tih nekolioko incidenta, sve ostalo je ok", dodala je.

Veliki broj žena odlučio se za posao sutkinje u svijetu, ima ih dosta i u BiH i mnoge trpe strašne uvrede, što sa  tribina od muškaraca koji samo tu imaju hrabrosti da nešto kažu ženskoj osobi (svjesni da im ne može odgovoriti)...

Top Komentari

stranputica
Pa šta očekuješ, draga moja, od primitivnih, pijanih, zatucanih sunarodnjaka.....oni su blaža verzija CCCP-a....tamo flaša votke vrijedi više nego žensko.....
2 0
NuklearniReaktor
Mala glavu gore boli te racku
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi