Hrvatska ljepotica Nika Muhl pokorila Ameriku - Ministrica odbrane se u velikom stilu vraća kući
Nika Muhl je oduševila apsolutno sve (Foto: Instagram / AP Photo/Jessica Hill)

Završila NCAA karijeru

Hrvatska ljepotica Nika Muhl pokorila Ameriku - Ministrica odbrane se u velikom stilu vraća kući

Midhat Šljivak

Hrvatska košarkašica Nika Muhl zadivila je Ameriku u prethodnih nekoliko sedmica. Njeni nastupi, posebno u defanzivi za univerzitet Connecticut, očarali su fanove košarke u ovoj zemlji i dosta se priča o ovoj 22-godišnjoj ljepotici.

Nika Muhl je 22-godišnja hrvatska košarkašica koja je nastupala za univerzitet Connecticut. Tamo je iz godine u godinu igrala sjajno, a na ovogodišnjem završnom turniru NCAA lige privukla je ogromnu pažnju na sebe.

Ljepotica iz Zagreba mnoge je oduševila svojom igrom u odbrani. Amerikanci su gledali u čudu šta radi ova djevojka, pa je zbog odličnih nastupa završnici sezone dobila nadimak 'minstrica odbrane'.

Njen univerzitet nije uspio ući u finale. Međutim, Nika je postala ta o kojoj se priča jer je igrača čudesnu odbranu nad Caitlin Clark, jednom od najboljih košarkašica svijeta i curi koja će biti prvi pik WNBA drafta.

Nažalost, UConn je ostao bez finala. To je ujedno bila i posljednja utakmice za Niku u dresu ovog univerziteta. Sada se vraća kući u Zagreb iako je imala pravo nastupa u još jednoj sezoni. Razlog je objasnila nedavno.

Oglasi

"Nije baš da želim ići kući, ali", govori Nika i dodaje:

"Samo to što sam došla je veliko dostignuće. Teško mi se bilo prilagoditi, ali sam uz pomoć trenera (Geno Auriemma) napravila iskorak već u prvoj godini".

"Vjerovala sam mu od prvog trenutka, nikada to ranije nisam iskusila. Ne vjerujem ljudima tako lako, ali u njega sam stekla takvo povjerenje da mi je u glavi bilo kako moram doći ovamo ili ću požaliti", istakla je Muhl.

Zatim se i javno oprostila od 'raje s faksa'.

Oglasi

"Posljednja vožnja. Volim vas UConn nacijo. Nedostajat ćete mi", poručila je ona.

[twitter]https://twitter.com/big_business_/status/1776430301381611970[/twitter]

Muhl sada planira profesionalnu karijeru u Evropi. S obzirom na fenomenalne nastupe u NCAA ligi neće imati problema da nađe klub, ali prvo će kući u Zagreb da se dobro odmori.

ŽKK Trešnjevka 2009 je njen prvi tim

ŽKK Trešnjevka 2009 bio je prvi tim za koji je Nika Muhl nastupala. Dres ovog kluba je nosila od 2016. do 2020. godine i odlaska u SAD.

Imala je Muhl sasvim dobre nastupe u prvenstvu Hrvatske i WABA ligi. Igrala je redovno i za hrvatske selekcije, ali se zatim odlučila na odlazak 'preko bare'.

Oglasi

Trener Geno Auriemma je lično došao po nju. Nakon toga nije bilo dileme za odlazak u Ameriku.

"Prvi je koji je došao u posjetu. Učinio je da vjerujem da mu je zaista stalo i da me zaista želi u timu", govori Nika.

To se ispostavilo kao tačno. Odigrala je četiri jako dobre sezone na UConnu, a posljednju sezonu je završila na prosjeku od sedam poena i 6.5 asistencija.

Oglasi

Najnovije vijesti