"Nogometni savez je od početka uz nas, trebat će nam sreće prilikom žrijeba"

Igor Zečević, jedan od najboljih PES igrača na Balkanu

"Nogometni savez je od početka uz nas, trebat će nam sreće prilikom žrijeba" · Intervju

Edmir Škorić
Teme:

Što su Edin Džeko i Vedad Ibišević u bh. nogometu, to su Igor Zečević i Feđa Đedović u Pro Evolution Socceru u BiH.

Njih dvojica godinama unazad slove za najbolje igrače PES-a na ovim prostorima, a sada ponosno predstavljaju i bh. reprezentaciju. Naime, Zečević i Đedović izborili su nastup na eEuru 2020 u Londonu, pa bi trebali otputovati u britansku prijestolnicu kako bi branili čast naše nacije na eEuru. Njihov uspjeh i plasman na eEuro nije nimalo bezazlen, budući da je na završnom turniru ostalo samo 16 najboljih selekcija na Starom kontinentu.

Zečević, koji je branio titulu prošle godine u prvenstvu BiH u PES-u, govorio je za SportSport.ba o svojim sokeraškim aktivnostima, poznanstvu sa Đedovićem, odlasku na eEuro...

Za početak, otkad traje ta ljubav prema Pro Evolution Socceru?

"Ljubav prema video igrama pojavila se u ranom djetinjstvu, točnije negdje oko moje pete godine. Jednog vikenda tata je kupio Nintendo konzolu i igricu Super Mario i bila je to ljubav na prvi pogled. Od tog dana pa sve do danas video igre su neizostavni dio mog života i nešto bez čega se ne mogu zamisliti".

Postoji li neki poseban način da se nauči biti dobar igrač PES-a (ili Fife npr.) ili je jednostavno sve stvar vremena, igranja.. Ima li i do talenta?

"Mislim da svatko može biti dobar igrač PES-a ili Fife ukoliko se posveti igri, ima želju da napreduje i odvoji veći dio slobodnog vremena za vježbanje. Važno je razumjeti kako igra radi, vidjeti što „prolazi“, a što ne. I naravno dosta odricanja, upornosti i talenta je potrebno da bi se na kraju došlo na nivo nekog ozbiljnijeg i kvalitetnijeg igrača. Kasnije sa iskustvom dolazi i smirenost i lucidnost u nekim npr. veoma napetim situacijama na turnirima što je od velike važnosti također".

Koliko sati dnevno provodiš igrajući PES i da li zbog toga ponekad ispašta tvoj društveni život? Šta porodica i prijatelji misle o tome?

"Pa iskreno sada i ne baš mnogo. Zna se desiti da po 10 dana i ne upalim konzolu. Međutim kada sam počinjao igrati PES ozbiljnije, a to je bilo negdje oko 2016. godine, igrao sam između 4 do 6 sati dnevno. Dobro se sjećam da sam gledao da svaki slobodan trenutak koji imam provedem igrajući PES što se naravno nije dopadalo mojoj porodici i prijateljima. Međutim, kako sam postajao sve bolji i bolji i počeo osvajati vrijedne nagrade, tako se i odnos moje porodice i prijatelja prema mom „hobiju“ promijenio te su mi postali velika podrška".

Koliko poznaješ Feđu i kako bi ocijenio vaše PES-partnerstvo, da ga tako nazovemo?

"Feđu poznajem pet godina. Upoznali smo se na jednom turniru u Sarajevu gdje sam po prvi put imao priliku igrati protiv njega i vidjeti kako igra da tako kazem igrač „svjetske klase“. Utakmica nije završila dobro po mene i tu sam se iskreno razočarao, ali i dobio motivaciju da igram više i budem kao on ili čak i bolji od njega. Iako smo se tek upoznali, Feđa se od samog starta pokazao kao veliki prijatelj te je odvojio svoje vrijeme kako bi igrali i vježbali, što je vremenom dovelo do toga da postanem jedan od najboljih PES igrača u državi, a i u regiji. Kada pogledam unazad, mogu reći da vrlo vjerovatno ne bih ni postao igrač kakav sam danas da nije bilo njega, tako da je on najbolji mogući mentor kojeg sam mogao imati što se tiče igranja PES-a".

UEFA je organizovala Euro 2020 za igrače PES-a i BiH će tamo, zahvaljujući tebi i Feđi, imati svog učesnika među 16 najboljih. Kako ti se dopala cijela ta ideja, na koji način ste se pripremali, imate li sponzore...?

"Turniri kao ovaj su razlog zašto mi i igramo PES. Svima je čast i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju, tako i nama. Naravno zadovoljstvo je još veće budući da smo uspješno završili kvalifikacije i plasirali se na završnicu u Londonu gdje će nastupiti 16 najboljih reprezentacija. Što se tiče priprema, Konami je omogućio igračima koji predstavljaju svoje zemlje poseban mod za treniranje tako da smo tu vježbali protiv igrača drugih reprezentacija. Sponzor nam je Nogometni Savez Bosne i Hercegovine, budući da mi ne predstavljamo samo sebe nego i savez, državu. Od početka su stali uz nas i pomogli nas na sve načine kako bi mi mogli da što bolje odigramo kvalifikacije i ispunimo naš cilj, a to je bio odlazak u London".

Smatraš li da možete napraviti puno u Londonu iako ćete imati jake rivale (i u smislu igrača, a i u smislu reprezetnacija protiv kojih ćete vjerovatno igrati).

"Uz malo sreće u žrijebu i izbjegavanju reprezentacija kao što su Francuska i Srbija koje su i prvi favoriti turnira, vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat. Dakle, sreća će nam biti neophodna".

Može li se živjeti od igranja igrica u BiH? 

"Za sada ne može, ali ukoliko ste na nekom profi nivou imate opciju da tokom godine zaradite pristojnu sumu novca koja vam može pokriti određene troškove života tokom godine. S obzirom na trend rasta kvalitete turnira i nagradnih fondova istih, mislim da bi buduće generacije profi esportaša u BiH mogle pristojno živjeti od gejminga".

Imaš li neki omiljeni tim ili omiljene igrače kada igraš PES i je li više voliš da igraš offline ili online?

"Omiljeni tim mi je Arsenal budući da sam od malih nogu njihov navijač, ali nažalost na PES-u najmanje igram s njima jer nisu kvalitetni kao npr. Juventus, Barcelona ili Liverpool tako da su to ekipe koje najviše koristim na turnirima. Offline definitivno, nema kašnjenja komadni, gameplay je fluidan što dovodi do manje nerviranja i daje nam veći užitak igranja".

PES ili FIFA? Kako bi opisao tu razliku i po tvom nekom mišljenju, da li je gemplej iz godine u godinu bolji ili smatraš da je možda ranije čak bio i bolji gemplej, bez obzira što se grafika drastično mijenjala s novim verzijama igre?

"Ne može FIFA u istu rečenicu sa PES-om ni po čemu. PES je sve ono što istinski ljubitelji nogometa vole i traže. Realniji je, zanimljiviji je i neprevidljiviji je, što u biti i predstavlja čari pravog nogometa. Za sada je ovo sasvim dovoljno realistično u odnosu na pravi nogomet, te mislim da još uz vrlo malo korekcija KONAMI može doseći gotovo pa perfektnu nogometnu simulaciju".

Koliko je općenito u BiH ovaj vid zabave (igrice) popularan, koliko se ozbiljno shvataju prvenstva, turniri, online takmičenja i sl. Da li zaostajemo za ostatkom svijeta u tom smislu?

"S obzirom da nismo velika zemlja, mislim da je gejming što profesionalno što amaterski i rekreativno dosta zastupljen kod nas, a to će se u narednom periodu ja mislim još više poboljšati. Prvenstva i turniri se shvaćaju veoma ozbiljno i oni najbolji se i mjesecima prije pripremaju za najveće evente, kako u BiH tako i u regiji i Evropi. Mislim da s obzirom na broj stanovnika i broj gejmera i kvalitet uopšte, ne zaostajemo za drugim evropskim državama".

Top Komentari

Fareus1921
Njih 2 dobili novac od drzave a rukometasi ni marke.Gdje prestaje logika to krece BIH
8 1
Sajaga
Nije dobio poziv iz srpskog saveza, pa izabro nas,haha. Salim se, samo rokajte.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi