Predstavljene maskote Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Dvije godine do najvećeg sportskog spektakla

Predstavljene maskote Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

S. Grebović

Grad Tokio danas je predstavio zvanične maskote za Olimpijske i Paraolimpijske igre koje će biti održane u glavnom gradu Japana 2020. godine.

Maskota za Olimpijadu u Tokiju nazvana je Miraitova, a za Paraolimpijadu Someiti. Nacrte za maskote izabrali su đaci osnovnih škola širom Japana.

Miraitova je inače kombinacija japanskih riječi za budućnost i vječnost, a Someiti potiče iz popularne vrste pupoljaka trešnjinog cvijeta "Someijošino" i podsjeća na engleski izraz 'so mighty' - tako moćan.

"Ove maskote su vaši prijatelji, vi ste iz cijele zemlje pomogli da se izaberu, vjerujem da je pet miliona djece željelo baš ovu maskotu, tako da Olimpijada pripada i njima", rekao je na ceremoniji predsjednik organizacionog odbora Olimpijade u Tokiu Joshiro Mori.

Organizatori su mišljenja kako je glavna maskota Miraitova izvedena od futurističkih likova uz kombaciju japanske tradicije.

Olimpijske igre u Tokiu biće održane od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi