Premijer liga i Prva liga FBiH na FIFA 15

Gameri u BiH rade dobar posao

Premijer liga i Prva liga FBiH na FIFA 15

Edmir Škorić

Na planetarno popularnoj igrici FIFA 15 uskoro možete da igrate i sa bh. klubovima.

Grupa gamera u BiH radi na modu Premijer lige za FIFA 15. Na originalnoj verziji igrice nije moguće igrati sa Željom, Sarajevom, Čelikom, Mladosti, Bratstvom, Rudarom…, no uz Premijer liga mod je to moguće.

Potrudili su se trojica mladića iz FIFA Bosnia tima da ljudima u BiH omoguće potpuno uživanje u igrici. 

Miodrag Kovačević (15) iz Nevesinja, Meho Alihodžić (27) i Amir Vehabović (22) iz Tuzle priredili su beta verziju moda koji sadrži BHT Premijer ligu sa 16 klubova, kao i Prvu ligu Federacije BiH. Postoji mogućnost da se igra i Kup BiH sa 32 ekipe.

Mod sadrži dresove za sve bh. klubove, prave nazive stadiona, imena trenera, sastave, navijačke zastave, markere, grbove, pa i bannere na stadionima, a među njima i banner najčitanijeg sportskog portala u regionu - SportSport.ba.

“Sve ovo radimo besplatno. Nemamo financijsku pomoć, a mnogi nas pitaju ko nas plaća za ono što radimo. No, tu je presudan naš entuzijazam, ljubav prema FIFA-i i bh. nogometu”, kazao je za naš portal Miodrag Kovačević, jedan od trojice kreatora moda.

“FIFA Bosna tim nastao je prije manje od pola godine. Trojica smo, ali uvijek je pomoć dobrodošla i rado ćemo primiti druge ljude u naš tim. Od ranije imamo pojedinačna iskustva, radili smo na moderiranju raznih igrica. Počeli smo sa Pro Evolution Soccerom, a sada to radimo sa FIFA-om”, dodaje Kovačević.

Cilj je samo jedan

“Želimo da ljudima priuštimo igranje sa domaćim klubovima, jer nažalost liga nije toliko razvijena da bi se našla u originalnom izdanju FIFA-e. Uostalom, želimo da promoviđemo bh. nogomet”.

Neće se stati na ovome? 

“U budućnosti planiramo i Prvu ligu RS, možda čak i Druge lige FBiH i RS, kao i žensku Premijer ligu. Ipak će se ženski nogomet prvi put naredne godine pojaviti u FIFA”, ističe Kovačević.

U svakom slučaju, treba pohvaliti trud mladih ljudi koji na bilo koji način pomažu razvoju bh. nogometa. Datum izlaska moda Premijer lige, te ostale informacije na vrijeme ćete saznati.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.