Priča iz škole: "Učinili smo nepravdu prema Novaku Đokoviću"

Nisu ni slutili da će biti zvijezda

Priča iz škole: "Učinili smo nepravdu prema Novaku Đokoviću"

Osnovna škola "Bora Stanković" na Voždovcu poznata je po tome što su je pohađali brojni poznati glumci, političari i sportisti, među kojima svakako vrijedi izdvojiti tenisera Novaka Đokovića.

Nastavnici ove škole na primjeru Novaka Đokovića naučili su jednu važnu lekciju. Naime, dok je on pohađao školu nisu imali dovoljno razumijevanja za njegove sportske obaveze, a učinjena mu je još jedna nepravda. 

To je za srbijanske medije otkrila Zdravka Marjanović, direktorica škole koju je pohađao Novak Đoković, a njenu stranu priče vam prenosimo u cjelosti. 

"Novak nam je bio dobra lekcija. Prema današnjim generacijama smo mnogo tolerantniji. Naučili smo na njegovom primjeru da treba podržati sportiste i imati maksimalno razumijevanje za njihove obaveze. Novak da bi završio godinu, morao je polagati razredni ispit. To je podrazumijevalo obrazovanje komisije, a nastavnicima je to bila još jedna obaveza, pa nismo bili oduševljeni", priča Zdravka Marjanović i potom nastavlja: 

"Nismo mogli pretpostaviti da će danas Novak biti prvi reket svijeta. U to vrijeme bilo mu je teško da trenira i da ide istovremeno u školu. Ja sam saznala od njegove mame da trenira tek kasnije, nikada se nije hvalio", sjeća se Novakovića razrednica. 

Đoković je bio disciplinovan i svoje obaveze je završavao na vrijeme.

"Ja sam tada bila početnik. Nismo imali razumijevanja za njega u tom smislu da nam je obrazovanje bilo na prvom mjestu, pa tek onda sport. Imao je tretman poput svakog učenika."

Ona se prisjeća da je Đoković uvijek bio poseban.

"Bio je omiljen u društvu iako nije imao vremena za druženje. Slobodno vrijeme koristio je da uči i da se odmori", kazala je na kraju Zdravka Marjanović. 

Zbog obaveza prema tenisu Đoković je morao izostajati iz škole i po nekoliko sedmica. Njegovi roditelji su bili primorani moliti nastavnike da ga ispituju prije vremena, kako ne bi ostao neocijenjen i školu je redovno pohađao do petog razreda. Ostale je završio vanredno. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije