Razlog više da uživate na Bjelašnici ovog vikenda: Organizovano takmičenje u turno skijanju

Popularna zimska aktivnost

Razlog više da uživate na Bjelašnici ovog vikenda: Organizovano takmičenje u turno skijanju

Sponzorski tekst

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u cilju razvoja specifičnih oblika turizma, obogaćivanja turističke ponude novim sadržajima i promocije sporta i zdravog načina života, sa zadovoljstvom podržava jednistveni projekat „Bjelašnica ski touring fest“. 

Takmičarska ruta kreće od Babinog dola, te se takmičari kreću ka vrhu Bjelašnice. Cilj će biti pokupiti zastavicu sa vrha, te vratiti se na početak.

Prva tri mjesta će osvojiti vrijedne novčane nagrade, a takmičenje će biti organizovano u dvije kategorije - muškoj i ženskoj.

Šta je turno skijanje?

U poređenju s alpskim skijanjem koje se odvija po uređenim ski stazama, turno skijanje je nešto drugačije budući da je to vid planinskog skijanja van uređenih staza.

S toga, fokus ovog tipa skijanja nije samo spust niz padinu već je bitan i uspon. Skijaši se penju, hodaju i spuštaju niz „puder“, koji je dubok te neutaban.

Kombinujući skijanje i planinarenje u jedno, ovaj sport, kao jednu od najpopularnijih zimskih aktivnosti, čini nezaboravnom atrakcijom gdje se dobija osjećaj beskonačne slobode.

Od starta do cilja, nema nikakvih staza, zaprega niti bilo čega što bi vas moglo omesti budući da se tu jedino nalazite vi i snježna planina.

Ovakav tip aktivnosti zahtijeva penjanje i spuštanje kroz duboki snijeg uz pomoć specijalnih turno skija pomoću kojih je moguće pristupiti udaljenim planinskim vrhovima prije povratka nazad.

Turno skijanje nudi jedinstveno i izazovno iskustvo za sve ljubitelje adrenalina i avanture budući da često uključuje kretanje kroz neravan teren, ali i nepredvidive snježne uslove.

Pored takmičenja, bit će upriličena prezentacija ski opreme, a učesnici festa će moći učestvovati i u turi krpljanja koja je uz opremu za krpljanje i vodiča besplatna za sve njene učesnike.

Više informacija i prijave za takmičenje možete pronaći ovdje.

U zabavni i muzički program, nezaboravno druženje na otvorenom je zagarantovano! Čekamo vas na našoj olimpijskoj ljepotici Bjelašnici, poručuju iz Turističke zajednice KS.