Kardiolog Aguera sve objasnio: Ovaj problem ne mogu imati obični ljudi

Miguel Vegas

Kardiolog Aguera sve objasnio: Ovaj problem ne mogu imati obični ljudi

Eldar Ganibegović

Sergio Aguero na jučerašnjoj press konferenciji objavio je kraj karijere.

Zbog problema sa srcem slavni Argentinac nije u mogućnosti nastaviti se profesionalno baviti fudbalom, te je donio odluku kakva se i očekivala.

"Ovo je veoma težak trenutak za mene. Odlučio sam da se prestanem baviti fudbalom. Zdravlje mi je na prvom mjestu. Znate za problem kojeg imam. Odluku sam donio prije desetak dana", rekao je jučer Aguero.

"Još kao petogodišnjak sanjao sam da igram u prvoj ligi, nikad nisam ni mislio da ću doći do Evrope. Hvala Independienteu, hvala Atleticu koji se kladio na mene sa 18 godina, hvala ljudima u Manchester Cityju i hvala Barceloni, jednom od najvećih klubova na svijetu. Hvala i reprezentaciji Argentine koju najviše volim."

Miguel Vegas, kardiolog koji je od 2004. godine uz Aguera, objasnio je njegovo stanje i istakao da taj problem ne mogu imati obični ljudi.

"Aguero ima takav tip aritmije, koji u nekim slučajevima može dovesti do prekida rada srca. Takva aritmija se ne može razviti kod običnih ljudi. Karakteristična je samo za sportiste čije je tijelo godinama izloženo velikom naporu", rekao je Vegas i dodao:

"Sergio ima mali ožiljak na srcu, kraći od milimetra, koji stvara pomenute aritmije. To možemo riješiti ugradnjom katetera. Aguero će potpuno normalno živjeti, moći će se baviti sportom, ali rekreativno. Profesionalni sport je već nešto drugo, to su višesatni napori svakog dana, a za to on i njegovo srce nisu spremni. Ovu odluku je morao donijeti, moglo je biti i gore."

U penziju Augero odlazi kao jedan od najboljih napadača svoje generacije sa preko 400 postignutih golova te 21 osvojenim trofejom, od kojih se izdvaja pet titule engleske Premier lige i Copa America. 

Šteta je što nikad u karijeri nije osvojio Ligu prvaka, a najbliže je bio ove godine kada je sa Cityjem u finalu poražen od Chelseaja (1:0).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti