Socijalna inkluzija učenika sa posebnim potrebama kroz sportske aktivnosti

dm podržao projekt Centra „Vladimir Nazor“ iz Sarajeva

Socijalna inkluzija učenika sa posebnim potrebama kroz sportske aktivnosti

Sponzorski tekst
Teme:

Bavljenje sportom jedan je od načina na koji se osobe sa posebnim potrebama mogu jednostavnije povezati sa svojim vršnjacima koji pohađaju redovne škole. Vodeći se tom činjenicom Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ iz Sarajeva, uz podršku kompanije dm, u narednom periodu realizirat će projekt „Zdrav način života i socijalna inkluzija kroz sport“.

Tim povodom danas su predstavnici kompanije dm Centru uručili ček u vrijednosti od 4.504 KM, koliko je potrebno za realizaciju aktivnosti koje će ova ustanova provoditi u saradnji sa još tri redovne osnovne škole sa područja općine Novo Sarajevo.

„Poboljšanje položaja i kvalitete života djece i mladih sa posebnim potrebama zadaća je svih članova društva. Prepoznavanjem njihovih potencijala i radom na njihovom osnaživanju stvorit ćemo uslove za lakše integrisanje u društvo i samostalniji život, što je glavni cilj ovog projekta kojeg smo podržali sa velikim zadovoljstvom“, izjavila je Aida Delić - Kadrić, u ime kompanije dm na prigodnom druženju održanom u prostorijama Centra.

„Sport spaja ljude, uči fer odnosima i umanjuje razlike među ljudima. Zbog toga vjerujemo u uspjeh projekta i radujemo se njegovoj realizaciji“, dodala je Delić - Kadrić.

Važan utjecaj na socijalizaciju osoba sa posebnim potrebama imaju njihovi vršnjaci bez razvojnih teškoća. Zbog toga je bitno graditi veze među njima, promovirati pravilne stavove prema različitosti, sprečavati diskriminaciju. „Ovim projektom predviđene su interaktivne radionice za učenike 8. razreda redovnih osnovnih škola koje će voditi defektolog, na kojima će se oni upoznati sa vrstama oštećenja kod osoba sa posebnim potrebama. Bit će organizovani i treninzi stolnog tenisa i fudbala u kojima će učestvovati i polaznici Centra, a sve u cilju unapređenja inkluzije i bolje saradnje redovnih škola sa našim
Centrom“, pojasnio je v.d. direktora Centra „Vladimir Nazor“, Mersudin Kadrić.

U okviru projekta planirana je kupovina četiri stola za stolni tenis sa kompletnom opremom i četiri fudbalske lopte za svaku školu. Sa kupljenim rekvizitima će se obavljati treninzi, a bit će korišteni i na završnom sportskom takmičenju, kada će svim učesnicima i donatorima projekta biti dodijeljene diplome i zahvalnice.

Uručenjem ove donacije privodi se kraju društveno odgovorna inicijativa dm {ZAJEDNO} za zdrav život, kojom je, u saradnji sa kupcima dm izabrao 10 pobjedničkih projekata osnovnih škola u BiH, kreiranih s ciljem unapređenja zdravlja i zdravih životnih navika njihovih učenika i nastavnika. Za sve pobjedničke projekte dm je osigurao finansijska sredstva potrebna za implementaciju. U narednom periodu dm će posjetiti preostale tri škole te uručiti čekove za početak implementacije projekata.

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.

dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od juna 2006. kada je otvorena prva dm prodavnica u sarajevskom naselju Dobrinja. Za jedanaest godina dm se pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija s više od 616 zaposlenika i 69 prodavnica u 40 gradova te distribucijskim centrom u Sarajevu. U poslovnoj godini 2016/17. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 143,9 miliona KM. Asortiman dm-a obuhvata preko 14.000 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača. Među dm robne marke spadaju Balea, alverde, DAS gesunde PLUS, s.he stylezone, Denkmit, babylove, dmBio i mnoge druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi