"Šta će meni, druže, 10 Ferrarija i 20 satova?"

Sadio Mane - priča za sebe

"Šta će meni, druže, 10 Ferrarija i 20 satova?"

E. Škorić

Sadio Mane poznat je kao izuzetno skroman čovjek, koji ni u jednom trenutku nije 'poletio' unatoč svom bogatstvu i ogromnoj popularnosti.

Senegalski reprezentativac jedna je od zvijezda Liverpoola i igrač je kojem se dive širom planete. No, osim što je vrhunski nogometaš, Mane je veliki čovjek i to godinama pokazuje tako što pomaže siromašnima i nemoćnima, šalje razne donacije, pojavljuje se među 'običnim ljudima' na raznim skupovima i ni u jednom trenutku se ne mijenja iako može da ima sve što poželi.

Za razliku od mnogih nogometnih slavnih igrača, diskretna je osoba koja se ne voli hvaliti luksuznim životom, ne pokazuje se luksuznim jahtama ili automobilima i ne pati za lijepim i razgolićenim ženama.

Jedan od inostranih novinara na svom je blogu, potpuno impresioniran razgovorom s Maneom, ukratko napisao šta mu je Senegalac poručio kada su razgovarali.

"Pitao sam ga kako je moguće da ga nimalo nije promijenilo sve što je dobio - svi ti milioni, sva ta popularnost... Svakog bar malo to promijeni, a on mi je odgovorio: 'Šta će meni, druže, 10 Ferrarija, 20 dijamantnih satova ili dva aviona? Zar nije važnije šta da uradim za svoj svijet?'".

"Tako sam gladovao, radio na terenu, preživio ratove, igrao bosonog nogomet, nisam imao obrazovanje i druge loše stvari, ali sada želim zahvaliti nogometu, mogu pomoći svojim ljudima", dodao je Mane.

Izgradio je kuće, stadion, kupio odjeću, obuću, hranu za ljude iz krajnjeg siromaštva. Također daje dodatak u iznosu od 70 eura svim ljudima u vrlo siromašnoj regiji Senegala.

"Nema potrebe pokazivati luksuzne automobile, ogromne vile, putovanja, a kamoli avione; Više volim da primim malo onoga što mi je život dao", riječi su Manea.

Top Komentari

CatAttack
Treba biti umjeren u svemu. Počeo si da pretjeruješ sa svojom skromnošću, ideš na živce.
3 37
teddy sheringham
Da. I meni je slično tako nešto rekao kad smo sreli nedavno na aerodromu u Parizu. Strašan momak. Jednostavan, povučen. Raspitivao se za Bosnu i kako je to bilo u ratu.
2 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi