Istraživanje od kojeg zastaje dah: Ulaganja Saudijske Arabije u sport su nevjerovatna

Sada imaju svog čovjeka i u Željezničaru

Istraživanje od kojeg zastaje dah: Ulaganja Saudijske Arabije u sport su nevjerovatna

E. Oštraković

Jutros je uprava Željezničara javnosti predstavila novog trenera, a radi se o 44-godišnjem Abdulhaeemu Al-Tuwaijriju iz Saudijske Arabije.

Dolazak trenera iz ove zemlje u Bosnu i Hercegovinu samo je još jedan od dokaza kako Saudijci imaju u planu još veća ulaganja u svijetu sporta.

Kako prenose engleski mediji pojavilo se istraživanje koje pokazuje obim i razmjere državnih ulaganja Saudijske Arabije.

Izvještaj su objavili iz "Play the Game" instituta za sportske studije koji dolazi iz Danske.

Prema njihovom izvještaju pronađeno je čak 312 sponzorskih ugovora u 21 sportu kao i događajima vezanim za sport.

Oglasi

Njihovi podaci objavljeni su nekoliko dana nakon što je svima bilo jasno da će Svjetsko prvenstvo 2034. godine biti održano u Saudijskoj Arabiji.

Istraživanje detaljno opisuje kako je fudbal glavni fokus sa 83 od 312 ugovora, 34 ugovora su u automobilskim sportovima, te golf sa 33 ugovora.

Osim toga istraživanje pokazuje da je 139 poslova direktno povezano sa saudijskim džavnim fondom koji procjenjuje svoje bogatstvo na 700 milijardi dolara, a vlasnik je i Newcastle Uniteda.

Osim što su vlasnici Newcastlea saudijski državni fond je ove godine preuzeo i četiri vodeća fudbalska kluba iz Saudijske Pro lige. Osim toga financiraju LIV Golf seriju.

Sada su se Saudijci priključili i Željezničaru, te ko zna možda se i u našoj zemlji ubrzo "nađu" novci iz ove zemlje.

Top Komentari

BosanskaSvedska
Tako je, reci im xx
1 0
xX_Bosnian_Bull_Xx
Da bog da preuzeli visoke pozicje u fifi i uefi i postavili svoje ljude! Dosta mi vise ovih ekipa sto uvijek imaju lake kvalifikacije!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi