Sušićevo nesretno odijelo
Sušić na klupi Zmajeva u Zenici i u Parizu

Sujevjerje u sportu

Sušićevo nesretno odijelo

M. Skaka

U oktobru 2011. godine, Safet Sušić izveo je na Francuzima na megdan u Parizu najjaču postavu Zmajeva. Tada nije bilo iznenađenja u prvoj postavi, Francuze nismo šokirali izmjenom taktike, ali je selektor iznenadio javnost svojim stajlingom. Uobičajena trenerka je zamijenjena crnim odijelom, a Francuzi su slavili remi i plasman na Euro i pored sjajne partije Edina Džeke i kompanije.

Sujevjerje je u sportu česta pojava, pa su mnogi već tada nesretan ishod utakmice pripisali, ne brilijantnom Nasriju ili Spahićevoj greški, već promjeni imidža šefa struke. Dobitna kombinacija se ne mijenja, reći će dobri poznavaoci sportske sreće!

Pune tri sljedeće godine, kompletan kvalifikacijski ciklus, te tri utakmice na Svjetskom prvenstvu Sušić se čvrsto držao trenerke i šuškavca i Zmajevi su pobjeđivali kada je to bilo najpotrebnije, gubili protiv Argentine, ali sa obrazom, a selektor je uživao i u udobnosti i stilu koji je obezbijeđivala Legea, a kasnije Adidas i u čarima uspjeha na klupi reprezentacije. 

Sa novim ugovorom, na klupu Zmajeva se vratio Sušić ali napraviće kobnu grešku i na klupu sjesti ne u trenerci, već u odijelu. Već nakon prvog gola Kipra, dio javnosti je za lošu okrivio Sušićevu kravatu i sako. “Pape vrati šuškavac!”, čitalo smo na poluvremenu utakmice na socijalnim mrežama, a nakon posljednjeg sudijskog zvižduka za mnoge je stvar bila jasna: Sušić u odijelu = bolan poraz za Zmajeve.

Čitav koncept zvuči smiješno i naivno, ali u sportu sujevjerje igra itekako veliku ulogu, pa ni Sušićeva sretna trenerka ili nesretno odijelo nisu nikakav presedan. Laurent Blanc je tokom francuskog pohoda na SP 1998. insistirao da svi igrači uvijek sjede na potpuno istim mjestima u autobusu i slušaju “I Will Survive” od Glorije Gaynor. Ritual su navodno ponavljali prije svake utakmice i na kraju slavili u finalu!

Pele je imao sretnu majicu koju je jednom dao navijaču i nakon toga drastično pao u formi. Problem je za Pelea bio tako ozbiljan da je pronašao navijača koji mu je vratio staru majicu, a Pele se odmah vratio na vrh. Golman Goycochea urinirao je na terenu svaki put prije penala nakon što je slučajno otkrio da mu to donosi sreću tokom utakmica sa Jugoslavijom i Italijom na SP 1990.

Ako je nakon Pariza i Zenice jasno je da odijelo Sušiću ne donosi sreću, njega je bar lako promijeniti. Ali šta da se radi ukoliko trenerka ne pomogne?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.