Svjetsko prvenstvo u Kataru: Šanse prije četvrtfinala

Svjetsko prvenstvo u Kataru: Šanse prije četvrtfinala

O. Lekić

Već u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva bilo je dosta iznenađenja.

Njemačka je izgubila od Japana i na kraju je eliminisana, Argentina je izgubila od Saudijske Arabije, a Srbija je završila sa samo jednim bodom i nije se plasirala u osminu finala. Ništa manje uzbudljive nisu bile ni utakmice same osmine finala. Najveće iznenađenje bilo je što je Španija ispala nakon jedanaesteraca, a Maroko je ostvario istorijski uspjeh, dok se Hrvatska takođe plasirala među osam najboljih reprezentacija sa penalima.

Izabranici Zlatka Dalića u četvrtfinalu će imati izuzetno težak zadatak jer će igrati protiv Brazila, koji je prema kvotama prije početka Svjetskog prvenstva imao najveće šanse za osvajanje trofeja a u dosadašnjem toku takmičenja je i opravdao ova očekivanja.

Hrvatska, koja je prije četiri godine bila u finalu Svjetskog prvenstva do sada je igrala prilično rapsodično. U osmini finala, taktika protiv Japana je očigledno bila fokusiranje na odbranu i pobjeda penalima, što sigurno neće ići protiv Brazila, ali vidjećemo kakvu će taktiku Dalić izabrati. Britanske kladionice imaju kvote na sve utakmice pred nama.

Svi oni koji ne samo da prate utakmice već se i klade, zbog svih ovih iznenađenja već su mogli imati lijepe uspjehe. Međutim najveći izazov je pogoditi ko će biti novi svjetski prvak. Hoće li Francuzi uspjeti da zadrže titulu svjetskog prvaka ili će je ponijeti neka druga reprezentacija.

Vodeće svjetske i bosanskohercegovačke kladionice su dale svoje kvote još pre ljeta. Prema tim prognozama najveće šanse ima Brazil, ali to je gotovo uvijek tako. Osim njih, sa nešto manje povoljnim kvotama, stručnjaci su na vrhu vidjeli i Englesku, Argentinu i Njemačku.

Oglasi

Iznenađenja i specifičnosti

Osim toga što je specifičnost i sama činjenica da se Svjetsko prvenstvo održava u novembru i decembru, te da su Katarci potrošili milijarde dolara na izgradnju metro linija, aerodroma, stadiona i hotela, i samo prvenstvo je donijelo dosta iznenađenja i zanimljivosti.

U prvih nekoliko mečeva ekipe su se još privikavale na mjesto organizacije, klimu, atmosferu, ali brzo smo imali priliku da vidimo i prva iznenađenja. Prvo veliko iznenađenje bila je pobjeda Saudijske Arabije protiv Argentine, ali je Messijev tim ispravio tu grešku i uspešno se plasirao među 8 najboljih reprezentacija ovog takmičenja.

Njemačka je također loše počela prvenstvo, poražena je od Japana u prvom kolu, a ni na drugoj utakmici nije uspio da osvoji tri boda. Nakon toga iako su savladali ekipu Kostarike sa 4-2, zbog pobjede Japana nad Španijom, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, ponovo nisu uspjeli da se plasiraju u osminu finala.

Kvote pred finiš

Nakon navedenih iznenađenja, u četvrtfinale su se plasirale reprezentacije Brazila, Engleske, Francuske, Portugala, Hrvatske, Holandije, Maroka i Argentine te su shodno tome malo promijenile i kvote.

Ako pogledamo kvote bosanskih kladionica, prema njima u polufinalu će igrati reprezentacije Brazila, Argentine, Portugala i Francuske. Ali to uopće ne mora biti tako, pogotovo ako se na nekoj utakmici ponovo šutiraju penali. Kao što znamo u toj fazi sve je moguće.

Što se tiče trenutnih kvota za prvaka svijeta, i dalje Brazilci imaju najveću šansu. Slijede reprezentacija Francuske, zatim Argentina, Engleska i Portugal. To su prognoze, vidjet ćemo šta će nam donijeti same utakmice. Sigurno će biti još nekih iznenađenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi