Maksimović: Dinamo je fenomen, Vatreni su plod nevjerovatnog rada zagrebačkog kluba

Mladi bh. stručnjak o Mundijalu

Maksimović: Dinamo je fenomen, Vatreni su plod nevjerovatnog rada zagrebačkog kluba · Intervju

Adnan Beganović

Mladi bosanskohercegovački stručnjak, koji je sa Borcem osvojio naslov prvaka BiH i koji želi da napravi veliki posao sa Leotarom, govorio je o proteklom dijelu Svjetskog prvenstva. Osvrnuo se i na nastupe hrvatske reprezentacije, te nevjerojatan posao koji je napravio zagrebački Dinamo.

Svjetsko prvenstvo se polako bliži, odnosno do susreta najboljih svjetskih reprezentacija ostalo je još osam utakmica.

Poznati su parovi četvrtfinala, no to su: Nizozemska - Argentina, Hrvatska - Brazil, Engleska - Francuska i Maroko - Portugal. Teško je prognozirati kada će se naći među četiri najbolje selekcije svijeta ili je u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva bilo ugodnih i neugodnih iznenađenja.

Marko Maksimović, bivši omladinski reprezentativac naše zemlje, danas uspješni nogometni stručnjak, govorio je za SportSport.ba o Svjetskom prvenstvu. Na samom početku razgovora aktualni šef Leotara izdvojio je neugodna iznenađenja na Svjetskom prvenstvu.

Mislim da svi uživamo u dobrom fudbalu i to je u ovom trenutku najvažnije. Lično, više sam očekivao od Njemačke i Belgije. Znam, reći ćete mi da je Belgija "stara" reprezentacija i da su njihova očekivanja, pa samim tim i nas koji pratimo fudbal, bila prevelika. No, uvijek sam govorio da u reprezentaciji igraju najbolji, nevezano za godine. Sjetimo se da je Italija osvojila Mundijal bez nekih mladih igrača. Eh, da li su za Belgiju u ovom trenutku igrali najbolji, te da li su neki ostali van ekipe zbog zasluga nekih igrača u ranijem periodu, na to pitanje odgovor treba dati selektor.

Njemačka je morala proći u nokaut fazi jer se radi o fudbalskoj naciji i s obzirom na rezultat koji su ostvarili, neprijatno su me iznenadili. No, nisu oni loše igrali. Imali su nekih pola sata loše igre protiv Japana i na kraju ih je to koštalo prolaza u nokaut fazu. Dobro, i kalkulacije Španije su odigrale ulogu, ali Njemačka je na kraju sama sebi kriva. Vidjet ćemo, zanima me kako će ragovati čelni ljudi tamošnjeg fudbala. Neće gubiti glavu, ali mislim da će napraviti određene promjene", govori Maksimović za SportSport.ba.

Oglasi

A, na pitanje kako vidi nastup Srbije, mladi bosanskohercegovački stručnjak odgovara:

"Ispali su zasluženo. Nema tu mnogo priče. Ok, prije početka prvenstva nekako su napravili atmosferu kao da su tim za velike uspjehe, što nije bilo realno. Pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da je nekoliko igrača doista bilo van forme zbog povreda. Koštala ih je i ta fizička sprema o čemu je selektor Stojković govorio. Ali, ne vidim razlog zbog čega bi se njihov nastup smatrao tragedijom. Ok, imali su sve u svojim rukama i protiv Kameruna i Švicarske, ali vidjeli ste zadnjih pola sata u obje utakmice, da nisu imali energiju. Da li je osim povreda na to uticala i klima, ko zna? Možda ima i do toga. Naravno, ne treba zaboraviti ni priče koje su dolazile iz tabora Srbije. Bez obzira na njihovu tačnost, vjerovatno je narušena atmosfera. Poklopilo im se dosta stvari koje im nisu išle na ruku i na kraju krajeva, nisu zaslužili da prođu dalje".

S druge strane, Hrvatska je među osam najboljih. Nekako se može reći da je Hrvatska po pitanju reprezentativnog fudbala fenomen.

"Rezultati za svaki respekt. Nevjerovatni, rekao bih. No, ipak, mislim da je Dinamo fenomen. Sjajni rezultati hrvatske reprezentacije oslanjaju se na Dinamo. Pogledajte i danas koliko je igrača u reprezentaciji koji su bili dio Dinamovog velikog projekta. To što radi zagrebački klub zadnjih 15-ak godina je za proučavanja i svi bismo trebali učiti od Dinama. Igrati finale prije četiri godine, pa sada biti među osam najboljih, to je dokaz da se u Rusiji nije radilo o sreći, spletu ovih ili onih okolnosti. Hrvatska ima kontinuitet. Dobro, biće teško nadoknaditi Modrića, ali ne sumnjam da će i to hrvatska reprezentacija proći bez većih posljedica".

Oglasi

Među osam najboljih, može se reći, da je iznenađenje Maroko.

"Teško da bi bilo ko prije mjesec dana rekao da će Maroko biti među osam najboljih i zato možemo reći da su prijatno iznenadili. Ali, s druge strane, kako su odigrali dosadašnji dio turnira, onda moramo priznati da su sasvim zasluženo tu gdje jesu. Imaju tu neku hemiju, osjeti se to. Znaju koliko mogu, tako se i postavljaju na terenu i meni je drago što su među osam. Da li mogu više, odnosno da li mogu preko Portugala do polufinala? Ne treba ih otpisati, to je sigurno, iako je Portugal favorit apsolutni. No, bila je i Španija".

Nekadašnji trener Borca s kojim je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine, volio bi da Argentina osvoji naslov svjetskog prvaka.

"Volio bih da Argentina na kraju slavi. Prije svega radi nevjerovatne ljubavi navijača prema toj selekciji i naravno radi Messija. Nedostaje mu taj naslov i bila bi nekako fudbalska pravda da ga se dokopa. Nisu Argentinci izgledali dobro na otvaranju prvenstva, ali dižu formu i mislim da mogu do kraja. Ali da kažem da su favoriti pored jednog Brazila, Francuske, Engleske ili Portugala, bilo bi malo previše. Ipak, moja želja je da Messi podigne taj pehar."

Sa Mundijala u našem razgovoru smo se vratili u stvarnost, odnosno na bosanskohercegovačke fudbalske terene. Maksimović je Leotar preuzeo kada je tim iz Trebinja bio u bezizlaznoj situaciji. Imao je hrabrost da preuzme taj rizik i ispostavilo se, bar zasad, da mu se isplatilo. Leotar je prvi dio sezone završio na 10. mjestu sa 21 osvojenim bodom, koliko ima i osmoplasirana Tuzla City.

"Volim izazove, Govorio sam to. I s Borcem je bio izazov, zaostajali smo 13 bodova pa smo na kraju uzeli titulu. Leotar je imao sedam bodova nakon deset kola. Zakucan je bio na dno tabele, no uspio sam sa svojim saradnicima prodrmati ekipu. Neke stvari smo malo promijenili i u devet utakmica smo osvojili 14 bodova te smo pobjegli iz opasne zone. Cilj je bio da budemo tu negdje, da ne zaostajemo previše za ekipama koje su izvan opasne zone i uspjeli smo ga ostvariti. No, ništa nije gotovo. Tek sad slijedi prava borba, a svi u klubu vjerujemo da ćemo na kraju biti i više nego zadovoljni".

Što se tiče promjena u igračkom kadru, u Trebinju su svjesni da će ih biti, a nekako je glavni cilj dovesti nekoliko igrača zaštićenog godišta i produžiti saradnju sa Handžićem i Uzelcom, igračima kojima je istekao ugovor.

"Imamo transfer listu, ali i listu želja, Nekim igračima smo se već zahvalili. Radimo na tome, moramo dovesti nekoliko igrača zaštićenog godišta. Tu imamo određenih problema, no vjerujem da ćemo sve uskoro riješiti. Također, želja nam je i da Handžić te Uzeleac produže ugovore. Radi se na tome i očekujem dobre vijesti po tom pitanju. Pripreme ćemo početi najvjerovatnije 9. januara i od prvog treninga očekujem od igrača maksimalnu ozbiljnost. Navikli su se na moj način rada, a mislim i da su svjesni da samo s velikom dozom profesionalizma, odnosno bespoštednog rada na svakom treningu, možemo ostvariti zacrtane ciljeve".

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi