Svjetsko prvenstvo u skokovima sa stijene vraća se svojim korijenima

Red Bull Cliff Diving

Svjetsko prvenstvo u skokovima sa stijene vraća se svojim korijenima

E. Čaušević

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2019 seli se na Atlantik. Četvrta postaja sezone je Sao Miguel, najveći otok portuglaskih Azora, gdje će 22. juna takmičari izvoditi skokove direktno sa stijena, ali i sa platformi. Ovaj vulkanski otok je prethodnih godina često bivao pozornica dramatičnih nadmetanja, a sve je spremno za nova uzbuđenja dok se skakači budu borili za važne bodove.

Veličanstvene stijene portugalskih Azorskih otoka su istinski klasik Svjetskog prvenstva, u prilog čemu govori i činjenica da će ovaj jedinstveni vulkanski arhipelag usred Atlantika po osmi put uzastopno od 2012. godine biti domaćin najboljim svjetskim skakačima. Nijedna druga lokacija nije ugostila više takmičenja. Ovdje je ostvarena i pobjeda s najmanjom bodovnom razlikom u historiji Svjetskog prvenstva: svega 0,1 bod.

Ovogodišnji favoriti su Britanac Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, aktuelni prvaci koji imaju maksimalni učinak i nakon tri postaje ove sezone. Neizvjesnost prvenstvu pokušaće vratiti, prije svih, Andy Jones, Kris Kolanus i Jonathan Peredes u muškoj, odnosno Yana Nestsiarava i Lysanne Richard u ženskoj konkurenciji.

Smješten usred Atlantskog okeana - 1369 km zapadno od evropskog kopna - Azorski arhipelag se sastoji od devet otoka raspoređenih u tri grupe. Otočić Vila Franca do Campo, na kojem će se takmičenje održati, nazvan po selu smještenom tačno preko puta na glavnom otoku San Miguelu, skoro je savršeno okruglog oblika, a nastao je urušavanjem starog vulkana.

Vulkanska stijena u obliku 'zmijske glave' i spoljni zidovi kratera na otočiću su idealne lokacije na kojima skakači mogu istraživati ovaj sport. Takmičari će skakati direktno sa stijena kao što su to prije skoro 250 godina na Havajima činili pioniri cliff divinga. Konstrukcije platformi postavljenih iznad okeana skakači će koristiti samo za izvođenje kompleksnijih skokova po slobodnom izboru.

Takmičenje će biti prenošeno uživo 22. juna od 15:30 na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Za one koji propuste takmičenje, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Nakon Portugala, domaćin Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019 biće glavni grad Libanona, Bejrut, gdje će se takmičenje održati 14. jula. Ljubitelji cliff divinga iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona, doći će na svoje 24. augusta, kada prvenstvo dolazi u Mostar. Sezona će završiti 14. septembra u španskom Bilbau.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi