Žena postala prva članica Izvršnog odbora FIFA-e

Historijska odluka, donesena uprkos protivljenju nekih članova

Žena postala prva članica Izvršnog odbora FIFA-e

A. Haznadarević
Teme:

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je ispunio obećanje dato prošle godine, te se izborio za ulazak žena u Izvršni odbor ove fudbalske organizacije.

Predsjednica fudbalskog saveza Južnog Sudana Lydia Nsekera je ušla u historiju kao prva žena članica Izvršnog odbora FIFA-e, što je potvrđeno na kongresu u Budimpešti.

Ovakva odluka je naišla na optor, no uz pomoć Seppa Blattera je ipak sprovedena, te ova organizacija malo po malo gubi šovinistički karakter kakav je imala od svog osnivanja.

"Neki ljudi su smatrali da bismo joj trebali dati samo godinu dana u Izvršnom odboru, a onda vidjeti šta dalje. No sad kad smo je uspjeli postaviti, borit ću se da tako i ostane", zaključuje predsjednik FIFA-e.

Mandat nove članice Izvršnog odbora će poćeti 2013. godine, a osim ovog velikog uspjeha, Nsekera je poznata i kao jedina predsjednica nekog fudbalskog saveza. Osim toga, članica je komisije za ženski fudbal, a od 2009. godine je i članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.