Žene koje rade za Formulu 1 digle glas: Ovo je neki oblik prostitucije, mi služimo kao ukras

Prolaze razne torture

Žene koje rade za Formulu 1 digle glas: Ovo je neki oblik prostitucije, mi služimo kao ukras

E. Škorić

"Žene koje rade na događajima koji prate Grand Prix Formule 1 za Veliku nagradu Kanade osjećaju se nesigurno. Često postaju žrtve seksualnog uznemiravanja ili seksualnog napada", izvještava vijeće  žena u Montrealu.

Jedna od konobarica koja je posluživala goste tokom održavanja VN Formule 1 u Kanadi ispričala je svoje neugodno iskustvo.

"Jednom kad sam prišla gostima s računom u ruci, jedan od njih mi je pokazao da imam mrlju na košulji, a onda me brzo uhvatio za dojku. Šta sam trebala da uradim? Da kažem zaštitaru da ga izbaci? I mene bi odmah otpustili iako niko ne bi jasno rekao zašto", poručila je jedna djevojka, kao jedna od predstavnica ženskog vijeća u Montrealu koja ispituje sigurnost, radne uslove i provjerava da li mlade djevojke koje opslužuju posjetitelje popularnih sportskih događaja nisu sekualno zlostavljane.

Trogodišnja studija uključivala je anonimne razgovore sa zaposlenicima, sastanke s organizacijama zajednice i više od 200 sati ličnog promatranja. Početkom maja objavljeno je izvješće na 100 stranica. Zaključci? Žene koje rade na F1 priredbama "osjećaju se nesigurno, uznemiravane ili seksualno zlostavljane".

Autori ističu da funkcionisanje u uslužnim zanimanjima "obavljaju nesiguran posao u kojem su izgled i tijelo često kriteriji zaposlenja". Uz to, napominju da zlostavljanje koje žene doživljavaju same žrtve ponekad prevode kao "dio svog posla".

"Grand Prix događaj je koji se u velikoj mjeri oslanja na upotrebu žena kao predmeta", komentarisala je izvješće neovisna vijećnica Vieux-Rosemont Christine Gosselin, sugerišući da gradske vlasti razmisle je li to prijeko potreban događaj za Montreal.

Oglasi

Obično oko 100.000 navijača prisustvuje VN Kanade, što je najvažniji turistički događaj godine za grad. Licencu za svoje organizacije plaćaju tri lokalne samouprave i organizacije. Nedavno je ugovor s Liberty Medi produžen do 2031. godine. U 2020. i 2021. u Montrealu nije bilo utrke zbog pandemije. Umjesto toga, postoji izvještaj Conseil des Montrealaises, koji citira izjave 37 žena koje rade na tom događaju.

"Budimo iskreni, ovo je neki oblik prostitucije. Ono što mi radimo je ipak usluga vezana uz naše tijelo, za koju dobivamo novac. Naravno, s klijentima nema seksualnih odnosa, ne radite im masaže i ostalo, ali ostajete proizvod, ukras", poručila je neimenovana djevojka koja je radila za šankom u baru koji prodaje skupa pića elitnim ljudima za vrijeme dok traju utrke Formule 1.

"Često čujem vulgarne primjedbe na izgled", opisala je jedna od hostesa. Druga je dodala da je to fizički naporan posao u kojem ponekad provede 16 sati noseći visoke potpetice, a da ne stigne ni jesti ili piti.

"Često morate nekome stisnuti ruku ili ga odgurnuti, ali to nije agresivno ili bezobrazno. To je norma kada djevojka oskudno stoji pred pijanim momcima. Gospodo, kad dobiju šape, brzo se ispričaju. I pet sekundi kasnije opet čine isto", ispričala je jedna od hostesa.

"Ono što me živcira na ovim GP događajima je što se sve više nepoznatih osoba želi slikati sa mnom. Što će im? To nije u mojim dužnostima, u njima postoji promocija određenih proizvoda", dodala je agentica za promociju.

Druge mlade djevojke dodale su da im se često nudi novac, alkohol ili "neka vrsta pudera".

Prema autorima izvještaja, 56 posto anketiranih žena bile su žrtve seksualnog uznemiravanja ili seksualnog napada. Gotovo svi oni koji su doživjeli takve događaje (96,6%) nisu poznavali ljude koji su to činili. Većina napada dogodila se navečer ili noću (56 posto), samo do 22,6 posto to se dogodilo tokom dana.

Cilj istraživanja bio je također utvrditi postoji li trgovina ženama tokom samih nastupa. Međutim, izvještaj ženskog vijeća Montreala nije našao jasan odgovor na ovo pitanje. Međutim, dokument sadrži smjernice i savjete za gradske vlasti o tome kako bolje zaštititi žene od neugodnih incidenata i osigurati im sigurnost tokom masovnih događanja.

Formula 1 još nije odgovorila na ovaj izvještaj.

Promo

Top Komentari

Zaštita Identiteta
Pa p ti m licemjerna... koje majke radiš to osim jer je laka para i jer se pola dana snimaš i slikavaš za onlyfans. Nađi posao pa traži prava, posao hostese i nije za cure koje imaju morala
7 2
Sektorlj
Neko je jadnu natjerao da tamo radi i da uzme za 7 dana lovu koju za cijelu sezonu ne bi. Mater vam licemjernu, ko nije bio na GP mislio bi da je istina, a istina je da se same nudite, gurate, uvlacite, prostituisete za pare. Na koje nacine pokusavate doci do clanova timova je za jednu dobru knjigu napisati
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi