Reprezentativke Afganistana u očaju: "Brišite sve slike i gubite se iz zemlje!"

Zastrašujuće poruke

Reprezentativke Afganistana u očaju: "Brišite sve slike i gubite se iz zemlje!"

S. Grebović

Ovih dana u Afganistanu vlada opšti haos.

U ovoj zemlji trenutno vlada potpuni haos. Talibanske trupe preuzele su vlast u državi, a desetine hiljada stanovnika u panici pokušava da napusti zemlju.

Svijet su obišli stravični snimci sa aerodroma u Kabulu na kojem se vidi avioni pretrpani ljudima koji očajnički žele pobjeći iz zemlje.

Nova vlast zauzela je prijestolnicu i već su nametnuli stroge zakone koji se tiču žena.

Udar će osjetiti i sportisti u ovoj zemlji. Sportisti Afganistana neće putovati na Paraolimpijadu u Tokijo, a od bavljenja sportom će morati odustati sve ženske selekcije u svim sportovima.

Tog scenarija neće biti pošteđena ni ženska fudbalska reprezentacija Afganistana sudeći po izjavi njihove selektorice Khalide Popal.

Ova 34-godišnja trenerica je izjavila kako danima prima pozive uplakanih i uplašenih fudbalerki koje traže način kako pobjeći od talibana, ali i komšija koji su sada dočekali priliku da njihov aktivizam i borbu za samostalnost vrate na marginu društva.

"Ohrabrujem ih da ih obrišu profile na društvenim mrežama, da obrišu sve svoje fotografije te da pobjegnu i sakriju se na sigurno. Srce mi se slama jer smo svih ovih godina radili na tome da one postanu ravnopravni dio društva, a sada im moram govoriti da umuknu i nestanu. Njihovi životi su u opasnosti", između ostalog je izjavila Popal u intervjuu za Associated Press.

Top Komentari

Celtic
Nakon 20 godina Američkog terora, sad će napokon osjetiti slobodu pogotovo djevojke hahahahahha i što je najgore ovdje i dalje ima likova koji podržavaju ove talibane i ekstremiste i slično.
9 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije