I zvanično postao bjegunac: Zoran Mamić se nije jutros pojavio u zatvoru Remetinac

Nalazi se u Međugorju

I zvanično postao bjegunac: Zoran Mamić se nije jutros pojavio u zatvoru Remetinac

Endin Čaušević

Bivši trener Dinama, Zoran Mamić, trebao se pojaviti danas u Remetincu na izdržavanju kazne.

Mamić je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama i danas je trebao doći u zatvor Remetinac i početi izdržavati svoju kaznu, ali se on nije pojavio.

Hrvatski mediji objavili su da će biti izdat Evropski nalog za hapšenje koji će biti poslan policiji za raspisivanjem domaće i strane potjernice.

Mamić se već neko vrijeme nalazi u Bosni i Hercegovini s bratom Zdravkom koji već nekoliko godina boravi u Međugorju kako ne bi morao u Hrvatskoj odslužiti zatvorsku kaznu.

Očito da se na isti potez odlučio i njegov brat Zoran iako je nedavno govorio da želi da osluži kaznu i što prije riješi ovaj problem.

On je nakon što je izrečena kazna izjavio da će sigurno da je odsluži u Hrvatskoj što prije moguće, ali jasno je sada da nije govorio istinu. Mamić je nedavno potvrdio da sada želi isključivo kaznu da služi u našoj zemlji.

Oglasi

Mamić je nedavno objavio saopštenje u kojem je objasnio da nije u bjekstvu, ali da jednostavno želi da služi kaznu u Bosni i Hercegovini.

"U želji da izbjegnem bilo kakve medijske špekulacije i neprovjerene informacije koje se mogu pojaviti vezane za moj pravni status želim izvijestiti javnost o sljedećem:

1. Danas, 19.04.2021 godine nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio sam putem svojih branitelja Molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini čiji sam državljanin. Ovaj moj zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BiH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje.

Osobno želim naglasiti niti sam u bjekstvu, niti bi ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin kao i drugim već navedenim zakonima. Želim još jednom ukazati da je zaključenje sporazuma i konvencija na koje se pozivam rezultat međudržavnih, bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su prepoznati u pravnim sustavima kao sredstvo za unapređenje i razvijanje daljnje suradnje u području pravnog prometa, cijeneći načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, smatrajući da se ovi ciljevi u najvećoj mjeri mogu postići izvršenjem krivičnih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe. Dakle, navedeni sporazumi nadilaze pojedinačne slučajeve i jesu dio pravne stečevine na čiju primjenu su se obvezale i Republika Hrvatska i BiH, a moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo jesu motivirani i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi (o) protiv mene vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje...", piše pravomoćno osuđeni Mamić.

"Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu, pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje", dodaje Mamić.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hz_033
A sta ce biti sa Posusijem i pumpanjem kluba za peremier lige ako ga zatvore ? Pitam za druga !
3 0
Medo-Brundo
Otisao do buraza ?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi