"Vagaju me i mjere kao kravu, dosta mi je - odlazim!"

Italijanska sutkinja "okrenula ploču"

"Vagaju me i mjere kao kravu, dosta mi je - odlazim!"

E. Ganibegović

Sudije i sutkinje u svakoj profesionalnoj sportskoj ligi imaju propise i standarde koje moraju ispunjavati kada je u pitanju fizička sprema, no čini se da se to ne sviđa baš svakome.

Martina Scavelli, odbojkaška sutkinja italijanske Serije B u Catanzaru, odlučila je podnijeti ostavku u Odbojkaškom savezu Italije.

Razloge svoje odluke opisala je u objavi na Facebooku: "Dosta mi je mjerenja i vaganja kao krava! Sport treba spajati, a ne dijeliti. Ne želim da me napadaju ako imam koji centimetar ili koji kilogram više!"

Scavelli objašnjava da je nedavno premašila propisane vrijednosti BMI i opsega trbuha. Zbog toga je suspendovana dok ne postigne odgovarajuću težinu.

"Kako bi to utjecalo na suđenje, jer u odbojci sudac ne trči po terenu kao u fudbalu? Uvijek sam to pratila i prijavljivala ako sam prekoračila postavljene standarde. Ograničenja koja su netolerantna", dodaje Martina Scavelli.

"Kažem 'dosta' u svoje ime i u ime svih pretilih ljudi. Dosta ograničenja. Dosta sistema koji ne vodi računa jesu li višak kilograma posljedica zdravstvenih problema ili životnih situacija. Od sada se moja borba protiv diskriminacije po individualnim pravilima počinje. Danas sam odlučila voljeti sebe malo više", dodala je.

Oglasi

Bit će zanimljivo vidjeti kako će ovo biti ispraćeno u Italiji, no jasno je da se mnogi ne slažu s njom i mišljenja su da se pravila moraju poštovati.

[facebook]https://www.facebook.com/martina.scavelli/posts/pfbid0zhC1RTwQJKGWY61mZw2hMaoqbLKjQVQnSCyb2P6f939NVdeop8SEEX3Qgx3cf2RMl[/facebook]

U Turskoj poginuli odbojkaši i odbojkašice

"Sa dubokom tugom saznali smo da su od posljedica zemljotresa poginuli sportisti Gozde Ozturk, Dilek Mucuk, Ahsen Bas i Irem Kurtoglu iz odbojkaškog tima Rasus Kimya Hatay.

Neka se Svevišnji smiluje našim sportistima i svima onima koji su izgubili živote. Saučešće njihovim porodicama i našoj zemlji. Povrijeđenima želimo brz oporavak", saopštio je Turski odbojkaški savez, prenosi Hurriyet.

Ukupno 14 igrača iz Rasusa Kimya Hataya ostalo je zarobljeno pod ruševinama, a deset ih je preživjelo. Četiri preminule odbojkašice boravile su u zgradi koja se srušila nakon dva pomenuta najjača zemljotresa.

Nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji, broj poginulih je premašio 41.000. Neke od žrtava su sportisti, uključujući golmana Ahmeta Ejupa Turkaslana (28 godina).

Život je izgubila i odbojkašica Gaziantepa Betul Coban Cakir, sa suprugom Bedrettinom Cakirom i amaterskim igračem.

Promo

Top Komentari

FudbalskiZnalac
Smršaj kravo debela, sve se debelguze čupaju na zdravstvene probleme i štitnjaču a jedu ko krmače..
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi